Türkiye internet pazarının ilk milyarlık satışı yakın olabilir

Türkiye internet pazarının ilk milyarlık satışı yakın olabilir

Türkiye internet pazarı özellikle 2012 yılında yabancı yatırımcıların dikkatini en çok çeken pazarların başında geliyordu. O dönemlerde genç ve aktif internet kullanıcı popülasyonu, yıllar bazında büyüyen e-ticaret hacmi ile yabancı yatırımcılar için rüya gibi metriklere sahip bir pazardı. Ancak geçen zaman içinde gözde oyuncuların beklenen performansı gösterememesi, beklenen satışların ve büyük yatırım turlarının da aynı şekilde gerçekleşmemesi sektöre yabancı ilgisini düşürdü.

Sonuçta şu bir gerçek ki, yabancı yatırımcı ilgisi bir domino etkisine bağlıdır. Hatırlarsanız yıllar önce Intel Capital Nokta'ya yatırım yaptığında, Kleiner Perkins Trendyol'a yatırım yaptığında, General Atlantic Yemeksepeti'ne yatırım yaptığında, fazla bilinmese ve konuşulmamış olsa da Accel Partners Sahibinden.com'a yatırım yapmak istediğinde kulislerde konuşulan bu önemli gelişmeler nasıl iştah kabartıp gözleri Türkiye internet pazarına döndürdüyse, bugün malesef gözler Türkiye pazarını olması gerektiği kadar görmüyor çünkü iştah kabartacak bir gelişme son yıllarda yaşanmıyor.

Ama bu gidişat değişmek üzere ve duyumlarımıza göre Türkiye internet pazarının 1 milyar TL üzeri değerlemeyi görecek ilk satın alma haberi için kum saati akmaya başladı. Bu önemli gelişmenin başrol oyuncusu ise Yemeksepeti.com!

Şirkete yakın kaynaklarımızdan aldığımız bilgilere göre Yemeksepeti'nin değerlemesi teklif sürecinde 500 milyon dolar seviyesini zorlamaya başlamış. Bu arada belirtmiş olalım, çeşitli taraflarla görüşme sürecinin halen devam ettiği aldığımız duyumlar arasında yer alıyor. Hatta bu süreçte şirket içinde bazı hisselerin el değiştirdiği de aldığımız bilgiler arasında. Henüz şirket içi hisse değişimleri konusunda resmi kayıtlara yansıyan bir bilgi yok, ancak önümüzdeki günlerde eğer böyle bir bilgiye ulaşırsak mutlaka paylaşacağız.

Diğer taraftan ateş olmayan yerden duman tütmez prensibi ile konuya baktığımızda, yurtdışından özellikle Almanya'dan çeşitli medya kurumlarının da bilgi almak için Türkiye kontaklarını aradıklarını biliyoruz.

Ateş, duman ve duyum mevzuları bir tarafa, Rocket Internet geçtiğimiz hafta hatırlarsanız Avrupa'nın en büyük online yemek siparişi servisi Delivery Hero'nun %30'unu 496 milyon Euro karşılığında satın almıştı. Şirketin daha önce Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden benzer satın almaları da oldu. Kendisine yemek siparişi şirketlerinden bir ordu kuran Rocket Internet'in sahipleri Samwer kardeşlerin hali hazırda Yemeksepeti.com'un ortakları arasında yer aldıklarını da düşünecek olursak, Rocket Internet tarafından ya da Delivery Hero tarafından gerçekleşecek olası bir satın alma haberine çok da şaşırmayacağımızı söyleyebilirim.

Yemeksepeti'nin Mayıs 2014 tarihli güncel hisse dağılımını da merak edenler için aşağıda paylaşıyorum. Bu tabloda önümüzdeki dönemlerde bir değişiklik beklediğimizi de paylaşmış olayım.

yemeksepeti-hisse-2015

Eğer yakın zamanda bu satış gerçekleşirse ki mantıken gerçekleşmemesi için bir sebep yok, o zaman sektör ilk milyar TL üzeri değerlemeye sahip satışını yaşamış olacak ve domino taşlarına ilk güçlü darbe vurulacak.

Şu an için elimizde kesin bilgiler olmadığı için konuyla ilgili daha fazla konuşmak doğru olmaz. Ama ben kendi adıma Yemeksepeti'nden gelecek bu yönde bir haberi heyecanla beklediğimi söyleyebilirim. Anladığım kadarıyla bizim kadar yurtdışındaki haber siteleri de bu haberi merakla bekliyorlar...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.