Google'ın ABD'deki pazar payı 7 yıldır ilk kez yüzde 75'in altına düştü

Google'ın ABD'deki pazar payı 7 yıldır ilk kez yüzde 75'in altına düştü

google yahoo arama motoru pazar payiStatcounter bir kez daha önemli bir gelişmenin haberini verdi; Google'ın ABD'deki pazar payının Temmuz 2008'den bu yana ilk kez yüzde 75'in altına düştüğünü açıkladı.

Firefox'un ABD'de varsayılan arama motorunu Google’dan Yahoo’ya çevirmesiyle, Firefox kullanıcıları Yahoo'da 3 kat daha fazla arama yapmaya başlamıştı. Google'ın pazar payının yüzde 75'e düşmesiyle rekabette yeni bir eşik daha geçilmiş oldu. Bu oran Statcounter'ın ölçüm yapmaya başladığı Temmuz 2008'den kaydettiği en düşük pazar payı.

Pazar payı oranları sürekli güncellense de aşağıdaki (Ocak 2015) rakamlara göre Google, 74.8 pazar payına sahipken Bing 12.4, Yahoo ise yüzde 10.9 pazar payı elde etmiş. Google, Kasım 2014-Ocak 2015 arasında yüzdelik dilimde 2.5 puan kaybederken, aynı süre içinde Yahoo 2.3 puan artış yakalamış. google yahoo arama motoru pazar payi

Dengeleri Firefox değiştiriyor

Sanılanın aksine Firefox kullanıcılarının Yahoo'dan Google'a geri döneceği beklentisigerçekleşmemiş. Google, son 1 ay içinde yine Firefox'ta kaybeden taraf olmuş. Yahoo ise bu kaybın sorumlusu ve kazanan taraf konumunda. Firefox dışındaki aramalara bakıldığında ise Google ve Yahoo için oldukça küçük değişimler gözlenmiş. Yani dengeleri değiştiren Firefox olmuş.

google yahoo arama motoru pazar payi 2

Statcounter, Firefox kullanıcılarının ABD'de ne kadar önemli olduğunu da açıklamış. Firefox kullanıcıları aynı süre içinde ABD internet kullanımında yüzde 14'lük bir pay almış. Yahoo’nun bölgelere göre ulaştığı internet kullanıcı oranlarına baktığımızda da

Bu değişimler belki Google'ı rahatsız etmiyor ama Google'ın üst düzey yöneticilerinden biriyken Yahoo'da CEO koltuğunu devrelan Marissa Mayer'in Google'ı rahatsız etmek için böyle bir geçiş yaptığını söylemek sanırım yanlış olmaz.

Ocak ayında paylaştığımız Webrazzi PRO grafiğine de değinecek olursak, Yahoo Kuzey Amerika’daki internet kullanıcılarının yüzde 61'i tarafından aylık olarak ziyaret ediliyor. Aynı oran Latin Amerika’da bulunan yüzde 65'e çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.