Google yılın son çeyreğinde yatırımcıları düşündürmeye devam ediyor

Google yılın son çeyreğinde yatırımcıları düşündürmeye devam ediyor

Google, dün akşam açıkladığı 4. çeyrek finansal sonuçlarıyla Wall Street analistlerinin beklentilerini karşılayamadı. Google'ın bu çeyreği 18.45 milyar dolar gelirle kapatması bekleniyordu ama Google 18,1 milyar dolarda kaldı.

Kârlılıktaki artışa rağmen hisse başına kazançlarda ve reklam gelirlerininde de benzer hayal kırıklıkları var.

Apple'ın 74.6 milyar dolarlık rekor gelir kaydettiği bu çeyrekte Google'ın yüzünün güldüğünü söylemek biraz zor. Hisse fiyatlarında (GOOG) son 3 ayda yüzde 7 civarında değer kaybeden Google, yatırımcıları düşündürmeye devam ediyor.

Karlılıkta artış var ama giderler ve gelirler düşündürücü

Geçen çeyrekte yıldan yıla gelir artışı yüzde 20'nin altına düşen Google, son 5 yılda böyle bir düşüş yaşamamıştı. Bu çeyrekte de gelir artışı geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 7 artış gösterdi.

Bu çeyrekte 4.76 milyar dolar kâr kaydeden Google, geçen yıl 3.38 milyar dolar, önceki çeyrekte ise 2.81 milyar dolar kâr elde etmişti.

google reklam gelirleriOrtalama CPC değeri geçen yıla göre yüzde 8 düşen arama motoru bu kategorideki toplam kazancını yüzde 14 yükseltti. Operasyonel gelirler ise 1 yıl içinde 5.03 milyar dolardan 6.78 milyar dolara yükselmiş.

Finansal sonuçlarda gelirlerin yüzde 69'unun Google sitelerinden geldiği ve bu alanda yüzde 18'lik bir büyüme olduğu görülüyor. Ağ (partner site) gelirleri ise yüzde 20'lik bir pay almış ve yıllık bazda yüzde 6 büyüme göstermiş.

Google'ın gelirlerinin 10.23 milyar doları ABD'den gelirken, yüzde 44'lük payı diğer ülkeler almış. Bu oranlar geçen yılki ve bir önceki çeyrek rakamlarına yaklaşık seviyede.

Google'ın bu çeyrekte gelirlere fazla odaklanmadığı düşünülürken, operasyon ve AR-GE çalışmaları gibi alanlarda daha fazla harcama yaptığının altı çiziliyor. Youtube'un mobil gelirleri geçen yıla göre yüzde 100 artmış ama kârlılık akılllarda hala soru işaretleri bırakıyor.

Finansal yılı 66 milyar dolar gelirle kapatan Google, 2013'ü 55.5 milyar dolarla kapatmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.