Google, Elon Musk'ın SpaceX girişimine 1 milyar dolar yatırım yapıyor [Güncellendi]

Google, Elon Musk'ın SpaceX girişimine 1 milyar dolar yatırım yapıyor [Güncellendi]

Google, Elon Musk'ın yenilikçi uzay keşfi girişimi SpaceX'e yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapıyor. Farklı kaynaklardan gelen haberlere göre, son aşamasına gelinen yatırım turunun farklı katılımcıları da var ve 10 milyardan daha yüksek bir değerlemeyle yapılıyor. Hatırlayacağınız gibi SpaceX'in geçtiğimiz Ağustos ayında, aralarında DFJ, Blumberg Capital ve 137 Ventures’ın olduğu bir grup yatırımcıdan 10 milyar dolar değerlemeyle 200 milyon dolar yatırım aldığı söyleniyordu. Ancak SpaceX bu söylentileri yalanladı ve görünen o ki yatırım turu bugüne kaldı.

Google'ın SpaceX'e duyduğu ilginin ardında ise şirketin yenilikçi uzay roketlerinden ziyade, internet uyduları var. SpaceX'in internet uyduları üzerinde çalıştığı söylentilerini, Elon Musk'ın geçtiğimiz Kasım ayında Twitter'dan doğruladığını biz de yazmıştık. Milyarder girişimci, SpaceX'in o dönemde uydularla internet erişiminin maliyetlerini düşürecek ileri düzey bir mikro-uydu ağı üzerinde çalıştığını belirtiyordu.

elon musk

İlgi çekici bir noktaysa, Musk’ın bu misyonu Google’ın dünyanın geri kalanına internet erişimi sağlama projesi Project Wing üzerinde çalışan ve geçtiğimiz Eylül ayında buradaki görevinden ayrılan Greg Wyler ile yürüttüğü söylenmesiydi. Musk'la görüştüğü söylenen Wyler ise aslında bir süre sonra SpaceX'le de yolları ayırıp kendi şirketi OneWeb'i kurdu.

Geçtiğimiz hafta Qualcomm ve Virgin Group'tan yatırım aldığını duyuran OneWeb yatırım miktarını açıklamadı. OneWeb'in planı piyasadakilere göre daha hafif ve daha ucuz olacak 648 uydudan oluşacak bir filoyu Dünya yörüngesine yakın şekilde konumlandırmak ve veri transferini sağlamak.

Google'ın SpaceX'e yatırımı ise SpaceX'in ayrı bir misyon üzerinde olmadığını gösteriyor. Yatırım gerçekleşir ve işbirliği kesinleşirse, dünyanın geri kalanını internete bağlama yarışında Google'ın Facebook karşısında büyük avantaj elde edeceğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan SpaceX'in nasıl yenilikçi bir projeyle karşımıza çıkacağını da gerçekten merak ediyoruz.

Kaçırdıysanız eğer, SpaceX, yakın zamanda uzay roketlerinde devrim yaratması beklenen yeniden kullanılabilir uydular üretme hedefine oldukça yaklaşmıştı. Dünya'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilen ve ardından tekrar Dünya'ya iniş yapması planlanan roket, bu misyonu henüz gerçekleştiremedi ama Musk gösterilen efordan memnundu. Aşağıda başarısız olan iniş misyonunun görüntüsünü izleyebiliriniz:

Güncelleme: Yatırım haberi SpaceX tarafından doğrulandı. Şirketin açıklamasına göre, 1 milyar dolarlık yatırım Google ve Fidelity ile birlikte SapceX'in halihazırda yatırımcısı olan Founders Fund, Draper Fisher Jurvetson, Valor Equity Partners ve Capricorn'un katılımıyla gerçekleşti. Google ve Fidelity'nin SpaceX'in yaklaşık yüzde 10'unu almasıyla gerçekleşen yatırım SpaceX'in değerlemesini de 10 milyar dolar civarına getirmiş oldu. SpaceX yeni yatırımı, ulaşım, yeniden kullanılabilirlik ve uydu üretiminde kullanacağını söylüyor ve daha fazla detaya girmiyor. Yakın zamanda Bloomberg Businessweek dergisine konuşan Elon Musk, odaklarının bugüne kadar hiç konuşulanlardan çok daha büyük bir küresel iletişim sistemi geliştirmek olduğunu söylüyordu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.