LINE da şehir içi ulaşıma el attı, LINE Taxi Japonya'da faaliyetine başladı

LINE da şehir içi ulaşıma el attı, LINE Taxi Japonya'da faaliyetine başladı

Asya merkezli popüler mobil mesajlaşma uygulaması LINE, son dönemde rekabetin bir hayli yoğunlaştığı taksi/ulaşım alanına "LINE Taxi" ile adım attı. Şirket pilot bölge olarak Japonya'daki Tokyo, Mitaka ve Musashino şehirlerini seçti.

Şirketin kendi anavatanındaki en büyük rakibi ise şehir içi taşımada son iki yıla damgasını vuran girişim, Uber. Ekim 2014 tarihi itibariyle 560 milyon kayıtlı kullanıcısı olan, ayda ortalama 170 milyon aktif kullanıcıya sahip LINE'ın bu alanda potansiyeli bir hayli yüksek. Öte yandan LINE Taxi'yi kullanmak için ekstra bir uygulama indirmenize gerek yok. Taksi çağırma fonksiyonu mesajlaşma uygulamasının içerisinde yer alıyor ve ödemenizi ise yine şirketin kendi ürünü olan LINE Pay üzerinden kredi kartı ile yapabiliyorsunuz.

line4

Ancak asıl can alıcı nokta girişimin Japonya'nın en büyük yerel taksi şirketlerinden olan Nihon Kotsu ile işbirliğine gitmiş olması. LINE ilk olarak 3 bin 340 takside LINE Taxi uygulamasını aktif etmiş. Nihon Kotsu'nun Japonya'da toplamda yaklaşık 23 bin adet taksiyi işlettiğini belirtelim. Buna karşın Uber de Japonya'da faal olan bir diğer büyük taksi filosuyla işbirliği içinde çalışıyor. Japonya'nın dünya üzerinde en yüksek trafiğe sahip ülkelerden birisi olduğu düşünüldüğünde yapılan karşılaştırmalarda trafiğin en yoğun olduğu saatlerde Line Taxi'den boş taksi bulmak Uber'e göre daha kolay olmuş.

line2

LINE mobil uygulaması Asya pazarında oldukça yaygın. Uygulamanın diğer en çok kullanıldığı ülkeler İspanya, Kolombiya ve ABD. Özellikle kullanıcının hızla arttığı ABD'de 10 milyon üyeye ulaşan şirket, Aralık 2014 itibariyle Türkiye'de de bu rakamı yakalamıştı.

Türkiye'de BiTaksi ve Uber'in taksi çağırma alanında yarıştığını, yakın zamanda VeriFone'un da bu rekabete dahil olacağını hesaba katarsak, LINE'ın Türkiye pazarına yakın gelecekte açılıp açılmayacağını kestirmemiz zor. Ancak kayıtlı üye sayısı olarak en fazla kullanıcısının yer aldığı ülkelerden birisi olması ve kredi kartı kullanım oranı düşündüğümüzde es geçilecek bir ihtimal değil.

Uygulamanın şu an için sorun çıkarabilecek tek özelliği sadece LIN Pay üzerinden ödeme kabul etmesi ve LINE Pay'in de Japonya'da yerel sürücü belgesi, sigorta kartı veya Japon kredi kartı gerektiriyor olması. Japonya'nın yine dünyada en fazla turist çeken ülkelerden biri olduğunu düşünürsek; LINE'ın Uber rekabet edebilmesi için ödeme sistemini daha küresel bir hale getirmesi gerekiyor. Bununla birlikte şirketin uygulamaya ne kadar yatırım yapacağını ve Japonya dışına açılıp açılmayacağını da göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.