Avrupa'da 2014'te gerçekleşen en büyük 20 yatırım turu

Avrupa'da 2014'te gerçekleşen en büyük 20 yatırım turu

Başta Amerika ve Asya olmak üzere bol sıfırlı yatırım turlarıyla hatırlanacak bir yıldı 2014. Bu trendden Avrupa da elbette payını aldı. 2013 yılında toplam 7,4 milyar dolar VC yatırımının yapıldığı Avrupa'da bu senenin en büyük 20 yatırım turunu analiz eden Tech.eu'ya göre, bu turların toplam tutarı yaklaşık 4 milyar dolardı.

Tech.eu'nun Avrupa'nın 2014'teki en büyük 20 yatırım turu raporuna göre geçtiğimiz yıl, üç turda aldığı toplam 523 milyon dolarlık dev yatırımla Delivery Hero, Avrupa'nın en iyi fonlanan girişimi oldu. Onu, Hollanda'nın küresel hedefli yenilikçi ödeme sistemleri girişimi Adyen'in 250 milyon dolarlık yatırım turu izledi. Almanya'nın Güneydoğu Asya'da faaliyet gösteren online alışveriş sitesi Lazada'nın aldığı 250 milyon dolarlık yatırım da girişimi listede üçüncü sıraya getirdi.

Listede, aralarında BlaBlacar ve Klarna'nın da olduğu 100 milyon doların üzerinde yatırım alan girişimlerin sayısı 12. Geri kalan girişimlerinin 6'sının aldığı yatırım miktarı ise 75 milyon doların üzerinde. Bunlar arasında küresel telefon rehberi uygulaması Truecaller da var.

Tech.eu'ya göre Avrupa'da 2014 yılında gerçekleşen en büyük 20 yatırım turu şu şekilde sıralanıyor:

tech.eu avrupa vc yatırımlar

Almanya'nın zirvedeki Delivery Hero dahil olmak üzere altı girişimle, Avrupa'nın en büyük yatırım turlarına ev sahipliği yapan ülke olduğu dikkat çekiyor. Onu her biri üçer yatırım turuyla listeye giren Birleşik Krallık ve Hollanda izliyor.

Zirvede Delivery Hero'yla birlikte Avrupa'da online yemek siparişlerinin hala gözde bir yatırım alanı. Zira Rocket Internet'in Foodpanda'sının 80 milyon ve Takeaway.com da 103 milyon dolarlık turlarla listedeki diğer sipariş servisleri. Avrupa'da yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği diğer sektörlerse, e-ticaret, pazar yeri ve fintech girişimleri. Bu açılardan pazarın Türkiye ile benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.

Listeye Rocket Internet'in halka arzından önceki hisse satışlarının dahil edilmediğini de belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.