Çinli internet devi Baidu, Uber'i neden destekliyor?

Çinli internet devi Baidu, Uber'i neden destekliyor?

Uber'in Çinli internet devi Baidu'dan yatırım aldığı yönündeki söylentiler sonunda doğrulandı. İki şirketin dün Badiu'nun Pekin'deki merkez ofisinde düzenlediği imza töreninde Baidu'nun Uber'den pay aldığı duyuruldu. Miktarı belirtilmeyen yatırımın, Bloomberg'in kısa süre önce verdiği haberde 600 milyon dolar tutarında olduğu bilgisi yer alıyordu.

Aldığı 1,2 milyar dolarlık dev yatırımla, rekabet yoğun Asya-Pasifik pazarında varlığını güçlendirmek isteyen Uber'in Baidu desteğini almasına en önemli faktör rekabet. Zira, dünyanın en büyük ulaşım pazarlarından biri olan Çin'de, Baidu'nun iki ana rakibi Alibaba ve Tencent'in desteklediği taksi uygulamaları Kuaidi Dache ve Didi Dache Uber'in açık ara önündeler. Anlaşmayla Baidu, Alibaba ve Tencent'e karşı yarışında elini güçlendirmek istiyor; Uber ise pazarı domine eden uygulamalara karşı finansal ve belki bundan daha önemlisi veri ve know-how desteği alıyor. Deyim yerindeyse Çinli internet devi Baidu, Google'ın yasaklı olduğu Çin pazarında Uber'in Google'ı olacak.

çin taksi gelir

Anlaşma Uber'e öncelikle Baidu'nun geçtiğimiz yıl 1,9 milyar dolara satın aldığı uygulama dağıtım kanalı 91 Wireless'tan yararlanma imkanı sağlayacak. Bu, Uber'in potansiyel kullanıcılarına eirşimi için oldukça krtik zira Çin'de Google Play uygulama mağazası yok ve Baidu, 91 Wireless'ın ülkenin ülkenin en büyük uygulama dağıtım kanalı olduğunu iddia ediyor.

İmza töreninde konuşan Uber CEO'su Travis Kalanick açıklamasında Uber'in Baidu'nun Haritalar uygulamasına entegre edileceğini (Çin'de yasaklı olan Google Haritalar'la olduğu gibi) söylüyordu. Baidu Haritalar'ın her gün milyonlarca kişi tarafından, nereye gideceklerini bulmak için açıldığını söyleyen Kalanick "Biz onları gidecekleri yere götürebiliriz" diyordu. Taksi uygulamaları entegrasyonunu geçtiğimiz yıl Nisan ayında yayınlayan Baidu'nun ilk iş ortağı Didi Dache olmuştu.

Baidu desteğini alan Uber'in hamleleriyle Çin'in taksi uygulamaları pazarından rekabet bir hayli yoğunlaşacak. Halihazırda Uber'in dev yatırım turunun ardından, ana rakiplerinden Didi Dache de Singapurlu Temasek Holding liderliğindeki dördüncü turda 700 milyon dolar yatırımı aldığını duyurmuştu.

çin taksi uygulama

Enfodesk verilerine göre 2014 yılı üçüncü çeyrekte Çin'de taksi uygulaması kullanıcılarının toplam sayısı 134 milyona ulaştı. Çin'de 358 şehirde faaliyet gösteren Kuaidi Dache pazarın yüzde 54'ünü elinde tutarken, ikinci sıradaki Didi Dache 300 şehirde aktif ve yüzde 45 pazar payına sahip.

Uber, Çin pazarına geçtiğimiz Şubat ayında, Mercedes E sınıfı ve Audi A6 araçlarıyla giriş yapmış ve rakiplerine karşı sunduğu kalite ve konforla fark yaratmaya odaklanmıştı. Baidu desteğiyle vites yükselten Uber, gerek Uber'in küresel rekabet gerek Çin taksi pazarı açısından taşları yerinden oynatmak istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.