İnternetten kartla yapılan ödemelerin toplamı 40 milyar TL'ye ulaştı

İnternetten kartla yapılan ödemelerin toplamı 40 milyar TL'ye ulaştı

Webrazzi Ödeme Sistemleri'14'ün konuşmacıları arasında yer alan ve BKM'de CMO görevini sürdüren Serkan Yazıcıoğlu internetten gerçekleşen kartlı ödemeler, Avrupa'da bulunduğumuz konum ve BKM Express'in son durumu ve geleceğiyle ilgili birçok önemli bilgi ve veri paylaştı.

Yazıcıoğlu sunumunda özellikle nakitsiz toplumun önemine dikkat çekerken, Avrupa ile kart sayıları, POS, ATM ve temassız işlem karşılaştırmalarına yer verdi. Serkan Yazıcıoğlu'nun sunumunda ilk dikkat çeken veri toplam kredi kartı sayısının Ekim 2014 itibariyle 57,1 milyona ulaşmış olması. 2011 ile 2013 arasında kredi kartı sayısında önemli artış olduğu ancak 2013-2014 arasında artışın %1'ler civarında kaldığını söyleyen Yazıcıoğlu biraz durağan bir sürece girildiğini söyledi. Yazıcıoğlu'nun paylaştığına göre tekil kredi kartı sahibi sayısı Eylül 2014 itibariyle 20,6 milyon kişi civarında.

1

Diğer bazı rakamlarsa şöyle: Eylül 2014'te 102,9 milyon banka kartı varken, ön ödemeli kartların toplam banka kartları içindeki oranı %8,3. POS sayısı Eylül 2014 ile birlikte 2,39 milyona ulaşırken aynı dönemde ATM sayısı 44 bine yükselmiş. Aynı dönemde kredi kartı alışveriş tutarı 416 milyar TL'ye ulaşırken, toplam banka kartı alışveriş tutarı 27,8 milyar TL olmuş. Taksitli alışveriş tutarının hacmi ise Eylül 2014 ile 104 milyar TL'ye yükselmiş.

2

Kartlardan günlük ve yıllık olarak yaptığımız işlem adetlerine baktığımızda işlem adedinin toplamda 3,75 milyar', günlük ortalama işlem adedinin toplam 12,7 milyon olduğunu görüyoruz.

4

Kredi kartları ile yapılan ödemelerin sektörel dağılımına gelirsek, geçen yıl en yüksek orana sahip olan market ve AVM harcamaları bu yıl da en yüksek orana sahip ve hatta geçen yıla göre %3'lük bir artış sağlamış. Onu %11 ile akaryakıt istasyonları harcamaları ve %8'lik oranı ile giyim harcamaları izliyor.5

Sunumun dikkat çekici bölümlerinden bir tanesi de POS, ATM, Banka ve Kredi kartı sayıları bakımından Avrupa ile Türkiye'nin karşılaştırmasıydı. Türkiye 2014 Ağustos ayı itibariyle kredi kartı ve banka kartı sayısı kategorilerinin her ikisinde de Avrupa'da ikinci, toplam POS sayısı bakımından Avrupa'da birinci ve ATM sayısı bakımından Avrupa'da altıncı sırada yer alıyor.

BKM, hedeflediği nakitsiz toplum ve temassız işlemlerin giderek artması için kampanyalar ve yeniliklere imza atıyor. Türkiye'de temassız işlemlere baktığımızda temassız kredi kartı sayısı 13 milyon adet, temassız POS sayısı 91 bin adet ve temassız kredi kartı işlem sayısı 6 milyon adet. İşlem sayısının toplam içindeki oranı ise henüz %0,53.

Türkiye'de e-ticaretin büyüme potansiyeli çok büyük

Türkiye'de e-ticaretin potansiyeline ve mevcut durumuna da değinen Serkan Yazıcıoğlu ülke olarak e-ticaret potansiyelimizin çok büyük olduğunu, henüz bunun bir kısmını kullanıyor olsak da kullanımın her yıl artarak büyüyeceğini aktardı. Sunumda dikkat çeken bir diğer bilgi ise Türkiye e-ticaret pazar hacmiydi. BKM olarak kendi hesapları sonucunda ulaşım ve vergi harcamaları çıkarıldığında 2013 yılı için Türkiye e-ticaret pazarı hacmini 8 milyar TL olarak hesapladıklarını, 8 milyon kişinin internetten kartlı ödeme yaptığını aktardı. Bununla birlikte toplama baktığımızda Eylül 2013 - Eylül 2014 döneminin toplamında internetten kartı ödelemelerin toplam hacmi 40,2 Milyar TL'lik hacime ulaşmış.

6

İnternetten yapılan kartlı ödemelerin sektörel dağılımına baktığımızda ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Hizmet ilk kategorisi ilk sırada yer alıyor onu ise Ekim 2014 itibariyle %18'lik paya ulaşan havayolları ve %15'lik orana sahip elektronik/bilgisayar harcamaları takip ediyor. Perakende de dağılımıda en yüksek orana sahio olan Market ve AVM ise internetten yapılan kartlı ödemelerde sektör dağılımı bazında yalnızca %4'lük bir paya sahip.

7

BKM'nin üzerinde en fazla durduğu ürünlerden bir tanesi olan BKM Express'e baktığımızda ise toplam üye sayısı 540 bine ulaşmış. BKM Express'in en çok kullanıldığı zaman dilimi ise gündüz 11-12  gecede ise 10-12 saatleri arası. BKM Express kullanıcılarının %37'si yaptığı alışverişlerde taksiti tercih ederken %63'ü işlemlerini tek çekim olarak sonlandırıyor.  Sepet ortalaması 163 TL olan uygulamada en çok işlem yapılan günler ise Salı ve Perşembe.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.