AB, unutulma hakkının tüm Google sitelerini kapsamasını istiyor

AB, unutulma hakkının tüm Google sitelerini kapsamasını istiyor

google unutulma hakkiGoogle, Mayıs ayında Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği karara uyarak, Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlarına 'unutulma hakkı' tanımıştı. Ancak uygulamayı sınırlı bulan Avrupa Adalet Divanı, yeni bir adım atarak söz konusu içerik kaldırmalarının Google.com'u kapsamasını istiyor.

Kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse; bir İspanyol avukatın açtığı davanın Avrupa Adalet Divanı’na taşınmasıyla başlayan 'unutulma hakkı' Google tarafından tanınmış ve içerik kaldırma talepleri için bir başvuru formu hazırlanmıştı. İçerik kaldırma taleplerini sadece AB vatandaşları için ve Avrupa içinde uygulayan Google, Avrupa dışından bu sonuçlara erişim imkanını kısıtlamamıştı.

"Ülke sitelerinden içerik kaldırılması yetersiz"

Avrupa Adalet Divanı uzmanları Google.de, Google.fr gibi ülkelere özel Google sitelerinden sonuçları kaldırmanın yetersiz olduğunu dile getirerek, ilgili içeriklerin tüm Google sunucularından kaldırılmasını istiyor. Uzmanlara göre (ki bunu bilmek için uzman olmaya gerek yok) kullanıcılar ülke sitelerine yönlendirilse de Google.com'a erişmek hiç de zor değil.

AB mahremiyet gözlemcilerinin önerisiyle Salı günü kabul edilen yeni düzenlemelerin bu hafta yayınlanması bekleniyor. Google yetkilileri ise yeni düzenlenmelerin yayınlanmasına paralel olarak konu üzerinde dikkatlice çalışacaklarını söylüyor. İçeriklerinin Google'dan kaldırılması durumunda yayıncıların bilgilendirilmesi konusunda ise tartışılmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği, Google'ı tekelcilik davasıyla da yargılıyor ama Avrupalı kullanıcıların Google'ın yerine tercih edebileceği bir arama motoru olmadığı da gerçekliğini koruyor. Devletlerin ve yasaların internet şirketleriyle imtihanın neler getireceğini merakla izliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.