Keyssa'nın "öpücük bağlantısı" ile yüksek hızda kablosuz veri transferi mümkün

Keyssa'nın

Keyssa_-Kiss-Connectivity_ShareNest CEO'su Tony Fadell'ın desteklediği Keyssa, "öpücük bağlantısı" adını verdiğini teknolojisini tanıttı. Cihazlarınızın birbiriyle "öpüşmesini" sağlayan teknoloji, kablosuz veri transferinin limitlerini zorlamayı amaçlıyor. Ve görünüşe göre de başarıyor. Keyssa ile Avatar filminin 1080p'lik versiyonunu harici bellekten sıradan bir Dell tablete saniyeler içinde transfer etmesi için iki cihazı birbirine yaklaştırmanız yetiyor.

2009 yılında WaveConnex adıyla kurulan ve daha sonra ismini Keyssa olarak değiştiren girişim, bugüne kadar Intel Capital, Nantworks, Samsung Strategy, Innovation Center ve Alsop Louie Partners'dan toplam 47 milyon dolarlık yatırım aldı. Çalışmalarını gözlerden uzak sürdürmeyi tercih eden Keyssa'nın bilgisayarlardan tabletlere, akıllı telefonlardan ev eşyalarına kadar farklı cihazlar arasında geniş bant veri transferi yapmasına izin veren teknolojisi ilk kez dün görücüye çıktı. Keyssa teknolojisi Bloomberg Businessweek dergisinde yayımlanan profille de detaylandırıldı.

Keyssa_-Kiss-Connectivity_Connector

Keyssa'nın kablosuz veri transferini hızlandıran bağlantısı, genellikle astronomlar tarafından kullanılan aşırı yüksek frekans (Extreme High Frequency -EHF-) radyo teknolojisine dayanıyor. Ultra yüksek çözünürlükteki (UHD) videoları bile  kolaylıkla paylaşmayı sağlayan teknolojisinin Bluetooth ya da kablosuz şarj gibi özellikler eklendiğinde tüm akıllı cihazları değiştirme potansiyeli de bulunuyor. Zira Keyssa, cihazların üzerindeki giriş çıkışlar ya da portları anlamsız hale getiriyor. Fadell, son 25 yılını güzelim ürünlere delikler açan bu bağlantılarla mücadele ederek geçirdiğini söylüyor. Fadell'in beklentisi Keyssa'nın cihazların endüstriyel tasarımında bir büyük bir dönüşümü başlatması.

Keyssa'nın "öpücük bağlantısı", cihazlar birbirinden bir cm uzaktayken, EHF ile verileri 6 gbps hızla transfer ediyor. Bloomberg Businessweek'in not ettiği gibi, Wi-Fi için bu hız 1,35 gbps'ye; USB içinde 5 gbps'ye çıkıyor. Apple'ın iPhone 6 ile birlikte cihazlarına dahil ettiği NFC'nin transfer hızı ise 400 kbps.

İsmi açıklanmayan ancak üst düzey olduğu belirtilen üreticilerle birlikte çalışan Keyssa'nın teknolojisini kullanan cihazların önümüzdeki yıl piyasaya sunulması planlanıyor. Teknolojinin kullanıcıların, hava alanlarındaki kiosklardan ya da konser salonlarından bir filmi ya da albümü anında indirmesini sağlayacağı belirtiliyor. Daha ileri aşamada ise, kullanıcılar büyük dosyaları, bugün olduğu gibi buluta aktarmadan, transfer edebilecekler.

İncelemek isterseniz Keyssa burada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.