Macaristan'da internet kullanımının vergilendirilmek istenmesi protestolara sebep oldu

Macaristan'da internet kullanımının vergilendirilmek istenmesi protestolara sebep oldu

Macaristan'da hükümetin internet kullanımını vergilendirmek istemesine yönelik teklifi ülkede protesto gösterilerine sebep oldu. İlk olarak GB başına 1.38 TL gibi vergilendirilmek istenen internet kullanımı, Macaristan bütçesinin önemli bir katkı sağlayacağının düşünülüyordu. Ancak halihazırda %27 ile dünyanın en yüksek VAT yani KDV'sini ödeyen Macaristan'da bu teklif protestolara sebep oldu.

Güncelleme: Maceristan'da yaşayan bir okuyucumuzdan vergilendirme konusunda bir detay geldi. Aşağıda paylaşıyoruz.

İnternet sağlayıcıları, kendilerine abone olan kişilerin her 1 GB indirmesine karşı devlete vergi ödemek zorunda. Kullanıcı 5 GB üstü indirme yaparsa 6. GB ve diğerlerinin vergisini ödemeyecek. Yani 5 GB’a kadar vergi var, 6 GB ve üzerine vergi yok. 

Onbinlerce Macaristan vatandaşı başkent Budapeşte'de hükümetin interneti vergilendirecek bu girişimini protesto etti. İnternetin insan hakkı olup olmadığı tartışılırken Macaristan'ın bu denemesi oldukça ilginç. Özellikle GB başına bir vergilendirme stratejisi ortaya koymak insanların iletişim haklarını sınırlandırmakla aynı anlama gelebilir.

1385332_1510947502480932_1229879979229819682_n

Protestoların ardından teklifi revize eden Macaristan hükümeti, aylık olarak kullanıcıların 6.45 TL, işyerlerinin ise aylık 46 TL vergilendirmesini önerdi. Meclise sunulacak olan teklifin sonunun ne olacağı henüz net değil ancak dün gece Ekonomi Bakanlığı'na yürüyen protestocular, teklif geri çekilmedikçe protestolara devam edecek gibi görünüyor.

Facebook ve Twitter üzerinden organize olan protestolar yeni vergi taslağında ne kadar etkili olacağını göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.