Mobil reklam ve arama motoru reklamcılığı aynı hızla büyüdü

Mobil reklam ve arama motoru reklamcılığı aynı hızla büyüdü

Bir haftanın daha sonuna gelirken yine bir haftanın grafiği yazımızla karşınızdayız. Webrazzi PRO'da hafta içinde yayınlanan, en çok ilginizi çekeceğini düşündüğümüz içeriğe yer verdiğimiz yazı dizimizde bu haftanın konusu mobil reklamcılık ve arama motoru reklamcılığı.

IAB Türkiye'nin açıkladığı verilere göre 2011, 2012, 2013 ve 2014'ün ilk yarısında mobil reklamcılık ile arama motoru reklamcılığının ülkemiz için toplam hacimlerini görebilirsiniz.

Mobil reklamcılık uzun zamandır en çok konuşulan konu başlıklarından biriyken, 2011 yılında toplam hacminin 25 Milyon TL olduğunu görüyoruz. 2014 yılına geldiğimizde ise ilk 2 çeyrekte 25 Milyon TL'ye ulaşan mobil reklam pazarı için kabaca 3 senede 2 kat artış göstermiş diyebiliriz.

Diğer yandan arama motoru reklamcılığı da 2011 yılında 339 Milyon TL seviyesindeyken 2014'ün ilk 2 çeyreğinde 335 Milyon TL'ye ulaşarak neredeyse aynı büyüme rakamını yakalamış gözüküyor. Bu rakamlara bakmadan önce mobilin belki daha büyük bir ivmeyle büyüdüğü düşünülebilirdi ama ülkemizde mobil reklamcılıkla arama motoru reklamcılığının büyüme hızları neredeyse aynı seyrediyor.

Diğer yandan durum küresel çapta daha farklı. Arama motoru reklamcılığı büyüme hızı yüzde 5 seviyesindeyken sosyal medya reklamcılığı ve mobil reklam oldukça büyük bir hızla büyüyor. Bu noktada ülkemizdeki metriklerin de zamanla yurtdışı ile benzerlik taşıyacağını söyleyebiliriz. Söz daha fazla uzatmadan sizlere grafiklerle başbaşa bırakıyoruz.

Arama Motoru Reklamcılığı (Tüm rakamlar IAB Türkiye tahminidir. Yaratıcı işler, CRM çalışmaları, SEO yatırımları hariçtir.)

aramarama-motoru-reklamciligi-grafik

Mobil reklamcılık (Tüm rakamlar IAB Türkiye tahminidir. Yaratıcı işler, CRM çalışmaları, SEO yatırımları hariçtir.)

mobil-reklamcilik-grafik

Webrazzi PRO nedir, ne işe yarar?

THY, Akbank, Turkcell, Google, Revo Capital, BKM, Limango ve n11.com gibi çok sayıda şirket tarafından kullanılan Webrazzi PRO için, dijital sektörün bilgi merkezi diyebiliriz. Dilerseniz 7 gün süreyle geçerli olmak üzere hemen şuradan ücretsiz olarak Webrazzi PRO’yu deneyebilirsiniz.

Webrazzi PRO’da e-ticaret, ödeme sistemleri, sosyal medya, dijital pazarlama, oyun ve donanım gibi çok sayıda konu başlığı hakkında 2000’in üzerinde istatistik ve 10’larca özel not bulabilirsiniz. Veriye dayalı düşünme alışkanlığı kazandıran Webrazzi PRO’nun aynı zamanda sektörel sunum ya da rapor hazırlarken de oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Örnek olarak Webrazzi PRO verileriyle hazırlanan 45 Saniyede Türkiye E-Ticaret Pazarı başlıklı video’yu şuradan izleyebilir, ya da haftanın grafiği yazı dizimize buradan ulaşabilirsiniz.

(Görsel kaynak: Bennyartist/Shutterstock)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.