Resmi istatistiklere göre e-devlet kullanıcı sayısı 19 milyona ulaştı [İnfografik]

Resmi istatistiklere göre e-devlet kullanıcı sayısı 19 milyona ulaştı [İnfografik]

Kullanıcı deneyimi tasarımı konusunda hizmetler sunan Userspots'tan aldığımız bilgiler e-devlet kullanımına dair istatistikleri de kapsıyor. Buna göre 'Devletin Kısayolu' olan Turkiye.gov.tr'yi kullanan kişi sayısı 19 milyona ulaşmış durumda.

2009 yılında hayata geçirilen e-devlet sistemini sanıyorum her Webrazzi okuru kullanmıştır. Bir ara şifre almak konusunda sıkıntı yaşatsa da artan hizmet seçenekleriyle e-devlet kullanımı giderek artıyor ve paylaşılacak her rakam bizim için önem taşıyor.

Bu noktada e-devlet sisteminin mobil uygulamalarının kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik hizmetlerinin Userspots tarafından sağlanması bizim için bir şans diyebiliriz. Zira bu sayede Türkiye'de internet kullanımında referans alabileceğimiz yeni rakamlara erişmiş bulunuyoruz.

Sözü fazla uzatmadan aşağıda infografik olarak paylaştığımız istatistiklerin bir kısmını madde madde sıralamak istiyorum;

  • E-devlet sistemini kullanan kişi sayısı 19 milyon.
  • E-devlet kullanıcılarının yüzde 54,1 erkek, yüzde 45,8 kadın.
  • 46-65 yaş grubu her iki cinsiyet için de en yüksek kullanım oranına sahip. Bu grubu 26-35 ve 35-44 yaş aralıkları izliyor. 18-25 yaş aralığının ortalama yüzde 13'lük bir orana sahip.
  • Platforma erişimde ilk sıradaki işletim sistemi yüzde 99'a yaklaşan oranda Windows.
  • Tarayıcılarda yüzde 59'luk payla Chrome ilk sırada. Yüzde 21 ile Internet Explorer 2. ve yüzde 6,5 ile Firefox 3. sırada.
  • Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlardan kullananların sayısı oranı yüzde 20.
  • Mobilde Android tabanlı cihazların oranı yüzde 70’i aşıyor. iOS’un 3 katından fazla bir kullanım oranına sahip. Diğer işletim sistemlerinin adı maalesef anılmıyor.
  • Mobil cihazlar arasında en yaygın ekran çözünürlüğü 360 x 640. Yüksek çözünürlüklü üst sınıf cihazlar nedense e-devlet erişiminde öne çıkmıyor.
  • Cihaz markalarında Samsung yüzde 55,6, Apple yüzde 22 oranında pay alıyor. LG G2 ve Doogee DG500 Discovery sıralamada öne çıkanlar arasında.
  • Yüzde 98,2 oranında Türkiye'den sisteme giriş yapılırken, ABD, Almanya ve İngiltere Turkiye.gov.tr'yi kullanan ülkeler olarak
  • sıralanıyor. Yüzde 31,7'lik oranla İstanbul şehirler arasında ilk sırada. Ankara, İzmir, Antalya ve Adana ise İstanbul'un arkasından geliyor.

Userspots Kurucusu ve Kullanılabilirlik Analisti Mustafa Dalcı, e-devlet için yaptıkları çalışmayı 'kullanıcı deneyimi' değil 'vatandaş deneyimi' olarak adlandırdıklarını ve devleti şeffaf hale getirebilecek güce sahip olan bu sisteme dair talep ve şikayetleri iyi bir şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını söylüyor.

Ben de hem bu çalışmaların hem de bu tür istatistik paylaşımlarının devam etmesini temenni ediyorum. :)

e-devlet

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.