IAB Türkiye: Dijital reklam pazarı yılın ilk yarısında 650 milyon liraya ulaştı

IAB Türkiye: Dijital reklam pazarı yılın ilk yarısında 650 milyon liraya ulaştı

Türkiye'nin dijital reklam pazarı, yavaşlayarak da olsa büyümeye devam ediyor. IAB Türkiye'nin düzenli olarak yayımladığı AdEx-Tr reklam harcamaları raporunun 2014 yılı nın Ocak-Haziran ayı sonuçlarına göre, dijital reklam yatırımları yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 oranında büyüdü. Pazarın toplam büyüklüğüyse 650 milyon lirayı geçti. Aynı sayı 2013 yılı ilk yarısı için 542 milyon lira idi.

IAB Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, dijital reklam sektöründe en büyük pay 335 milyon liralık yatırımla arama motoru reklamlarına ait. 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 25,4 oranında artan arama motoru reklam harcamalarında en hızlı büyüyen kategori görüntülü reklamlar. Bir önceki yıla göre, yüzde 27,3'lük artış sağlanan arama motoru görüntülü reklam ağı yatırımlarının toplam büyüklüğü 114 milyon liraya ulaştı. İkinci alt kategori olan ücretli sıralama yatırımları harcamaları ise yüzde 24,5 oranında artışla, 221 milyon lira büyüklüğe ulaştı.

iab türkiye ocak-haziran 2014Arama motoru reklam harcamalarından sonra en çok yatırım yapılan dijital reklam formatı display reklamlar. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 oranında artan display reklam harcamalarının 6 aylık toplam büyüklüğü 247 milyon lira. Bu reklam formatının alt kategorilerinde en hızlı büyüme ise yüzde 38,4'lük artışla video reklamlara ait. Reklam verenler bu süreçte, video reklamlar için 43 milyon lira harcarken, en büyük yatırımı gösterim ya da tıklama bazlı reklamlara yaptılar. Yüzde 10,2 oranında büyüyen gösterim ya da tıklama bazlı reklamların büyüklüğü 172 milyon liraya ulaştı. 2014'ün ilk yarısında sponsorlu dijital reklam yatırımları ise yüzde 11,4 artarak, 19 milyon TL’ye çıktı. Gelir paylaşımlı reklam yatırımları ise yüzde 21,2 büyüme ile 13 milyon liraya erişti.

IAB Türkiye verilerine göre, altı aylık yüzde 25,1'lik büyüme oranıyla en hızlı büyüyen ikinci dijital reklam türü olan mobil reklamlara harcanan toplam bütçe ise 25 milyon liraya ulaştı. Bu kategoride yer alan mobil gösterim reklam yatırımlarında yüzde 37,1 ve mobil opt-in SMS/MMS yatırımlarında yüzde 18,3'lük büyüme olduğu göze çarpıyor.

Hızlı büyüse de mobil reklamların pazardaki payı hala sınırlı. Raporda, mobil reklam harcamalarının ilan sayfaları reklam yatırımlarının gerisinde olduğu görülebiliyor. IAB Türkiye'ye göre, yüzde 8,4 oranında büyüyen internet ilan sayfası reklam yatırımlarının büyüklüğü 37 milyon lira. Büyümeye devam eden e-posta ve oyun içi reklamlar ise altı aylık dönemde 3’er milyon liralık büyüklüklere ulaştı.

Türkiye'de dijital reklam harcamalarındaki artışa rağmen, kategorilerin büyüme hızındaki yavaşlama dikkat çekiyor. Örneğin arama motoru reklam yatırımları, geçtiğimiz yılın aynı döneminde yüzde 35, display harcamalarda yüzde 27, mobilde yüzde 32 oranlarında artışlar gözleniyordu.

IAB Türkiye'nin 2013 birinci yarı sonuçları burada, 2013 yılının tamamına ait veriler içinse buraya gitmeniz gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.