Duck Duck Go da Çin'deki engelli arama motorları arasına girdi

Duck Duck Go da Çin'deki engelli arama motorları arasına girdi

Google muhalifi olmakla övünen ve kullanıcı gizliliğini öne çıkaran arama motoru Duckduckgo.com da Çin'in büyük sansür duvarına takıldı.

Alternatif bir arama motoru olarak Apple'ın da dikkatini çeken ve Safari'nin varsayılan arama motorlarından biri olan Duckduckgo, 'sebebi bilinmeyen bir şekilde' Çin'de erişilemeyen siteler arasındaki yerini aldı. Tıpkı Google gibi.

Yeni farkedilen ancak kesin olarak ne zaman başladığı bilinmeyen ama GreatFire.com'un fikir verdiği engelleme, Duckduckgo'nun CEO'su Gabriel Weinberg tarafından da doğrulandı.

duckduckgo.com cin engelleme GreatFire.com'a bakıldığında sitenin Eylül ayı başında engelli siteler arasına girdiği görülüyor. Engellemenin sebebi bilinmemekle birlikte geçici olup olmadığı da meçhul.

NSA skanladından sonra Amerikalılar'ın kişisel gizliliğe verdiği önemle görece popülerleşen DuckDuckGo'nun Çin'de ne kadar popüler olduğu da soru işareti. Diğer yandan Çin'in DuckDuckGo'ya Google ile aynı sonu hazırlamış olması ilginç bir durum. Bu konuda tek mantıklı açıklama bu arama motorlarının Çin'de sunucu barındırmaması ve Çin'in sansür filtresine boyun eğmemesi olabilir.

Halihazırda Çin'deki arama motoru pazarı Baidu ve Qihoo'nun elinde bulunuyor. Çin'de arama hizmeti veren Bing ve Yahoo ise Pekin hükümetinin istediklerini yerine getiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.