Facebook, Twitter ve YouTube kadına yönelik şiddet konusunda sınıfta kaldı

Facebook, Twitter ve YouTube kadına yönelik şiddet konusunda sınıfta kaldı

Teknoloji dünyası beyazlar ve erkekler tarafından yönetiliyor, bunu biliyoruz. Facebook, Twitter, Google, Apple, LinkedIn ve daha birçok küresel teknoloji şirketi yakın zamanda açıkladıkları çeşitlilik (diversity) raporlarıyla, gerek etnik gerek cinsiyet yönünden ne kadar geride olduklarını bize göstermişlerdi, hatırlayacağınız gibi.

Bununla bağdaştırabileceğimiz ve maalesef bütün bu platformların özellikle azınlık* olarak tanımlanan bu grupların maruz kaldığı şiddete karşı da duyarsız olduğunu gösteren yeni bir rapor yayınlandı.

Assocations For Progressive Communications'ın (APC) Kadın Hakları Programı tarafından yayınlanan "A+ for profits, F for women's rights" başlıklı raporu, Facebook, twitter ve YouTube'un yayıncılık politikalarını sert bir şekilde eleştiriyor. Kadına yönelik şiddet konusunda offline ve online dünya arasında bir devamlılık olduğuna dikkat çeken raporda, bu konuda daha fazla şeffaflık ve güvenliğe ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle üç teknoloji devin adreslendiği belirtiliyor.

Sözkonusu üç platformun, kadına yönelik şiddet vakalarını tanımlama, raporlama ve tasfiye etme mekanizmalarını inceleyen rapor, her üç kurumun da yeterince sorumlu davranmadığını iddia ediyor. Araştırma şirketlerin politikalarını Birleşmiş Milletler prensipleriyle karşılaştırarak bu sonuca varmış.

Rapora göre şirketler 4 temel konuda hata yapıyor, bunlar:

  1. Teknoloji kaynaklı bir kadın yönelik şiddet vakası, bir halka ilişkiler sorunu haline gelene kadar, doğrudan konuyla ilgilenmemek.
  2. Raporlama ve doğrulama politikalarında yeterince şeffaf olmamak
  3. Kuzey Amerikalı ya da Avrupalı olmayan kadınların bakış açılarıyla ilgilenmemek
  4. İnsan hakları standartlarına kamusal bir bağlılık göstermemek

Bu kayıtsızlığa karşı, kullanıcıları harekete geçmeye çağıran APC, Take Back the Tech! kampanyasını düzenliyor. Katılmak isteyenler başta Facebook, Twitter ve YouTube olmak üzere internet şirketlerinin kadına yönelik şiddet konularındaki tutumlarına ilişkin görüşlerini buradaki anketle paylaşabilir. Veya doğrudan kadına yönelik şiddet hakkında ne yapıyorsunuz (#WhatAreYouDoingAboutVAW) hashtag'iyle kampanyaya destek verebilir.

İncelemek isterseniz raporun tamamı burada.

*Azınlık, her ne kadar ilgili grupların sayısal oranını açıklamak için de kullanılabilecek bir kelimeyse de yazıda grupların güce erişimi, baskın güç karşısındaki durumunu ifade ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.