DNJournal ve Nokta Domains verileriyle alan adı pazarındaki son 5 yılın satışları

DNJournal ve Nokta Domains verileriyle alan adı pazarındaki son 5 yılın satışları

Eskiden renkli boyalarla camlara dükkanın adı yazılırdı. Sonra ışıklı tabelalar çıktı. Bugünün şirketleriyse tanınmak için alan adlarını tercih ediyor. Bu değişimle büyüyen alan adı pazarının 1 Ocak 2010 - 31 Temmuz 2014 tarihleri arasındaki performansını DNJournal ve Nokta Domains verileriyle inceleyelim.

Bilmeyenler için DNJournal.com'un dünyadaki tüm alan adı satışlarının listelendiği rakipsiz bir site olduğunu ve Nokta Domains'in yurtdışı ortaklarından olduğunu paylaşalım. Aşağıdaki infografikde hem dünya genelindeki hem de Türkiye'deki 1000 dolar üzerindeki alan adı satışlarının durumunu gözler önüne seriyor.

.com'un tahtı sarsılmıyor

Hemen küresel tabloya baktığımızda yaklaşık 37 bin .com uzantılı alan adının toplam 318.5 milyon dolar bedelle satıldığını görüyoruz. .com'u takip eden diğer kategorisindeki uzantılar takip ediyor ve bu kategoride 8 bin 542 alan adı satışının değeri 40 milyon doları geçmiş.

Dünya geneli ortalama satış fiyatlarına bakıldığında ise .com uzantısının yine en değerli uzantı olduğu görülüyor. .com uzantılı alan adlarının yaklaşık ortalama 8 bin dolarlık bir satış fiyatı varken, ikinci sıradaki .co uzantılı alan adlarının ortalama satış fiyatı 5.6 bin dolar, .nl uzantılı alan adlarının ortalama satış fiyatı yaklaşık 4 bin dolar.

En sık kullanılan uzantılardan .net ve .org için biçilen ortalama satış fiyatları ise 3 bin dolar civarında. 100 bin dolar üzerindeki toplam satış sayısı 92 ve toplam satış tutarı 32.6 milyon dolar.

alan adlari domain satislari nokta domains dnjournal stats 3

Nokta Domains'den gelen rakamlar

Türkiye'de en geniş alan adı portfoyüne sahip olan Nokta Domains'in kendi satışlarınından derlerdiği bilgilere göre ise .com uzantılı satışların tüm satışlara oranı yüzde 75.

Nokta Domains'in en yüksek fiyat ortalamasıyla sattığı .com uzantılı alan adlarının ortalama fiyatı 5.2 bin dolar. İkinci sıradaki .co.uk uzantılı alan adlarında ise bu tutar 4.6 bin dolara düşüyor. 3. sırada 4.3 bin dolarla .net uzantılı alan adları var.

Nokta Domains'in fiyat aralıklarına göre satışlarında 100 bin dolar ve üzerin satışlar yüzde 4 gibi küçük bir orana sahip. En yüksek satış oranı yüzde 24 ile 10 bin - 25 bin dolar bandında gerçekleşiyor.

Dünya genelinde Türkçe alan adı satışları

Dünya genelinde Türkçe alan adı satışlarına bakıldığında ise Nokta Domains, 2010-2014 arasında bir kıyaslama yapıyor. 2014'ün bu performansla devam etmesi durumunda 2014 yılı sonunda Türkçe alan adı satışlarının tutarı 800 bin dolara yaklaşacak ve yükseliş net olarak görülebilecek.

Toplam satışlara bakıldığında 238 adet .com uzantılı alan adının 2.24 milyon dolara satıldığı , .net tarafında 380 bin dolarlık bir satış olduğu görülüyor. Ortalama fiyatlarda ise .com alan adı uzantıları için 9.4 bin dolar ödenmiş ki bu tutar dünya ortalamasının üzerinde.

100 bin doların üzerindeki tek satış ise 250 bin dolara satılan ucakbileti.com.

Nokta Domains'in Türkçe alan adı satışları

Nokta Domains'in Türkçe alan adı satışlarına bakıldığında ise .com için 1.2 milyon dolar toplam satış, 11 bin dolar ortalama fiyat ve 107 satış istatistikleri kayda geçiyor.

2010'dan bu yana duyurulan Türkçe alan adı satış cirosunun neredeyse yarısı (yüzde 48) Nokta Domains'e aitmiş ve Nokta Domains, son 5 yılda 10 bin-100 bin  dolar arasında 40 satış yapmış. Bu satışlardan da yaklaşık 700 bin dolar sağlamış.

Nokta Domains'in en pahalı satışları

Nokta Domains'in en önemli satışlarında 250 bin dolarlık Ucakbileti.com'dan sonra 91 bin dolarlık onlinecollegeclasses.com ve 90 bin dolarlık keywordtool.com geliyor. Seri.com 45 bin dolara. Haberler.net 35 bin dolara, Maske.com 32 bin dolara, banyo.com ise 30 bin dolara satılmış.

Bu detaylı infografiğe ek olarak Türkiye'deki alan adı satış pazarının 2014 ilk yarı rakamlarını paylaşan Alanadlari.com'un infografiğine de göz atmanızı tavsiye ederim.

alan adlari domain satislari nokta domains dnjournal stats

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.