iOS 8, iBeacon için neler getirecek?

Konuk yazarımız Uğur Gökdere, iBeacon teknolojisine yönelik lokasyon bazlı servisler sağlayan Blesh'in kurucu ortağıdır. 

ibeaconApple’ın heyecanla beklenen ve 9 Eylül’de gerçekleşecek büyük sonbahar etkinliğinde daha önce duyurduğu iOS 8 lansmanını gerçekleştirmesi ve yepyeni iPhone’larını tanıtması muhtemel. Bunun yanısıra giyilebilir teknolojiye Apple yorumu olarak bir iWatch da tanıtılacağı konuşulmakta.

iOS 8’den beklentilerimiz tabii ki Nesnelerin İnterneti (Internet of Things)’ne yönelik geliştirmeler sağlayacak kolaylıklar sunacak olması. Peki gelecek haftaki lansmandan Beacon’lar için beklentilerimiz ne olmalı?

iOS 7, iBeacon için bir başlangıç noktasıydı. iOS 8’de ise Apple’ın bu teknolojiyi işletim sisteminin önemli bir parçası haline belki de merkezine getireceğini söyleyebiliriz. Steve Jobs’ın zamanında bahsettiği "müşterilerinize her zamankinden yakın olun" felsefesi kendini giderek göstermeye başlıyor.

stevejobs

Apple, işletme ve markaların müşterileri ile iletişim kurarken spam ve mesaj bombardımanı yapmaması konusunda oldukça hassas davranıyor. iOS 8 ile kullanıcılar Beacon cihazı bulunan bir mekana geldiklerinde, mekanın uygulaması olması durumunda gelecek ekranda beliren App Store logosu üzerinden App Store’dan uygulamayı indirebilecek. Bu da markaların uygulama indirmek için yaptıkları mobil reklamlar ve SMS bombardımanını azaltacak.

ios8Örneğin, yine iOS 8 ile gelecek "When In Use" özelliği ile kullanıcılar, uygulamalara lokasyonlarını her zaman değil, sadece o uygulama açık olduğunda kullanmalarına izin verebilecek. Daha önce "Always" veya "Never" olarak olan bu seçenek ile uygulama kapalı olduğunda bile kullanıcının konumunu izleyebiliyordu.

Ek olarak çok kullandığımız ve iBeacon ile önemini arttıran bildirimler de iOS ile daha etkileşimli olacak. Bu da kullanıcıların bildirim üzerinden aksiyon almasını sağlayıp, bildirimleri sadece bir duyuru olmaktan öteye taşıyacak. Böylece Beacon kullanan uygulamalar için kullanıcılar ile daha etkili iletişim kurabilecekleri yepyeni bir dönem başlayacak.

iOS 8 SDK’sında yer alacak 4.000 yeni API’ın yanısıra Extensions özelliği uygulamaların birbiriyle konuşmasını sağlayacak. Bu da Beacon cihazı ile iletişim kurabilen uygulamaların birbiri ile bağlantıya geçmesini ve buna göre kullanıcıyla iletişime geçmesini sağlayacak.

Apple’ın HomeKit adıyla duyurduğu uygulama ise evin içindeki cihazlar ile entegre olarak evde bulunan klima, ışıklar ve benzerlerini kontrol edebilecek. iBeacon cihazlarının HomeKit ile olan bağlantısı henüz açıklanmasa da kurulumları ile HomeKit’in etkinliği daha da artacak diyebiliriz.

iOS 8’deki bu gelişmeler ve Apple’ın 9 Eylül’de tanıtacağı yeni telefon ve cihazlar ile iBeacon için giriş dönemini geride bırakıp, yeni ve çok daha heyecanlı bir döneme gireceğimizi görebiliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.