Tencent, Baidu ve Wanda Çin'in BABA'sına karşı güç birliği oluşturuyor

Tencent, Baidu ve Wanda Çin'in BABA'sına karşı güç birliği oluşturuyor

Uzakdoğu pazarının en eski ve büyük e-ticaret şirketlerinden AliBaba.com'un pazardaki baskın rolünü etkileyecek yeni bir gelişme yaşanıyor. Tencent, Baidu ve Wanda yeni Ali Baba'ya karşı bir güç birliği oluşturuyor.

5 milyar RMB yani 814 milyon dolar büyüklüğündeki e-ticaret ortaklığında Tencent ve Baidu yüzde 15 pay sahibi olurken, Wanda yüzde 70'lik payla işin çoğunu sahipleniyor.

Tencent'in ödeme altyapısı kullanılacak

Bu paylaşımda girişimlerin kategorilerine göre mantıklı bir paylaşım yapıldığını söylemek mümkün. Zira Tencent ve Baidu'nun sosyal (bkz: wechat) ve arama tarafındaki rolüne karşılık Wanda Group emlak vb. işleri dolayısıyla daha çok ticarete yakın bir profil çiziyor.

Diğer yandan ödeme tarafında Tencent'in AliPay'e rakip olan TenPay ve Weixin Payment altyapıları kullanılacak. Bu ödeme sistemlerinin Wanda'nın sinema salonlarında da kullanılacağı belirtiliyor. Bu 3 şirket arasında trafik ve reklam paylaşımından büyük veri kullanımına kadar derin bir işbirliği kurulduğunun altı çiziliyor.

446 milyar dolarlık e-ticaret pazarı

Bu büyük ortaklığın sebebini sorguladığımızda ise Çin e-ticaret pazarının verilerine bakmak yeterli oluyor. iResearch verilerine göre Çin'de e-ticaret hacmi bu yıl yüzde 45.8 oranında artacak ve Çin e-ticaret apzarı 446.6 milyar dolarlık bir pazar olacak. Pricewaterhouse Coopers anketine göre nüfusu 1.4 milyara yaklaşan Çin'de her 7 kişiden biri günde en az 1 kez internetten alışveriş yapıyor.

Ali Baba, Amerika tarihinin en pahalı halka açılma operasyonuna imza atmaya hazırlanırken, BABA'nın yükselişine karşı yapılan bu güç birliği Çin ve dünya pazarının en büyük çaplı rekabetlerinden biri olacak.

Uzak Doğulu girişimler dünyaya açılmaya devam ederken Çin'in kendi içindeki pazar potansiyeli de daha çok prim yapacak gibi gözüküyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.