Geleneksel pazarlama vs Growth hacking

Her ne kadar perakende vb. sektörlerde yetişen geleneksel pazarlamacılar günümüzün büyük internet şirketlerinin en büyük ihtiyaçlarından olsa da, yeni internet girişimlerinin daha ürün odaklı, veriye dayalı ve ölçüm yapan kişilere ihtiyacı var. Bu kişiler şimdilerde "Growth Hacker" adıyla anılıyor ve popüleritesi giderek yükseliyor.İnternet girişimlerini daha mantıklı adımlarla büyütmek yeni gelişmeye başladığı için de Growth Hacking yeteneklerini bulmak kolay değil. Dışarıdan bu hizmeti almanızı sağlayan Direct Spark'ın hazırladığı bir infografik ise geleneksel pazarlama ile 'growth hacking' arasındaki farkları ortaya koyuyor.

  1. Paylaşılan bilgilere göre, geleneksel pazarlama daha çok ekonomi, yaratıcılık ve sanatsal eğitime/geçmişe sahip olanlar tarafından yapılırken 'growth hacker'lar daha çok teknik alanda yetişmiş kişiler. Geleneksel tarafta büyüme çözümleri aranırken, 'growth hacker'lar bu çözümü bulmakta hüner sahibi.
  2. Geleneksel tarafta kararlar fikirlere ve hiyerarşiye dayalıyken, 'growth hacker'lar verilere güvenerek her şeyi ölçümlemeyi tercih ediyor. 'Growth hacker'lar analitik düşünüyor, ürünü ve işi tanıma konusunda güçlü bir birikime sahip ve her şeyden biraz bilip bir kaç konuda güçlü yeteneklere sahip.
  3. Geneleksel pazarlamacılar insanları ürünü almaya ikna ederken, 'growth hacker'lar insanların alacağı ürünlerin geliştirilmesini sağlıyor, ürünün pazarda yer bulmasını ve müşterileri tutması için çalışıyor.
  4. Ücretli reklam vermek gelenekselcilerden kalma. 'Growth hacker'lar ürünün kendisini bir pazarlama kanalı olarak görüyor. Ürün içi referans sistemi vb...
  5. 'Growth hacker'lar için büyüme hunisini net olarak çizerek adım adım uyguluyor. Geleneksel pazarlamada ise belirsizlik söz konusu.

Son bir yorum yapacak olursam, genel olarak tanımlanan bu farklılıkların kişiye özel olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve öğretilebilir olduğunu düşünüyorum. İşin temeli verileri ve kullanıcı deneyimini okumak ve buna göre yanlış adım atma olasılığını azaltmaya dayanıyor. Siz de çok çabalamanıza rağmen girişiminizin tutarlı bir büyüme sağladığını göremiyorsanız muhtemelen şirketinize bir 'growth hacker' bulmanızın vakti gelmiştir.growth hacker pazarlama girisim direct spark

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.