AngelList, Türkiye'yi yüksek riskli gördüğü için online yatırım sürecine dahil etmiyor!

AngelList, Türkiye'yi yüksek riskli gördüğü için online yatırım sürecine dahil etmiyor!

Güncelleme: 5 Şubat 2015 tarihi itibariyle çabalarım sonuç verdi ve Türkiye, AngelList'in ülke listelerinde yer almaya başladı.

AngelList'i kullanan Webrazzi okuyucuları vardır. Belki dönem dönem bu platform üzerinden girişimlerle iletişime geçip yatırım yapanlar bile olmuştur. Ama şu detay sanıyorum gözlerden kaçmış çünkü online olarak AngelList üzerinden bir girişime yatırım yapmak isterseniz, Türkiye'den bunu yapmanıza izin verilmiyor.

Yanlış anlaşılmasın sadece Amerika ve Avrupa gibi limitleri olduğu için değil. Türkiye'den online yatırım yapamıyorsunuz ama Kuveyt, Afganistan, Uganda gibi ülkelerden yapabiliyorsunuz. Türkiye, AngelList üzerinden online yatırım yapılamayan 3-5 ülke ile aynı kapsamda tutuluyor, çünkü şirketin çalıştığı aracı kurumun bankası Türkiye'yi The Financial Action Task Force (FATF) isimli kurumun çalışmaları ile yüksek riskli ülkeler arasında görüyor(muş).

Bunu tamamen şans eseri öğrendim ve öğrenmem şöyle gelişti.

AngelList üzerinden bir şirkete yatırım yapıyordum. Yatırım turundaki yerimi ayırttım ve kapanışa geçildi. Kapanış işlemleri için link gönderildi ve formları doldur, paranı gönder dediler. Bu noktada yukarıdaki görselde görebileceğiniz gibi ikamet adresimi seçerken Türkiye'nin olmadığını gördüm. Bir hata var diye düşündüm ama huylanmadım da değil.

AngelList'in destek ekibine e-posta gönderdim. Konuyla ilgili ürün tarafından ilgili kişilerin bana geri dönüş yapacağı söylendi. Yaklaşık 24 saat sonra AngelList'ten aşağıdaki geri dönüş yapıldı.

Hi Arda,

Our bank doesn't support investors from Turkey. It is on an FATF (Financial Action Task Force) of countries whose banking systems are high-risk. http://www.fatf-gafi.org/topics/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/

I'm sorry, but we cannot accept their investment for that reason.

Verdikleri linke gidip baktığımda, Türkiye'nin belirttikleri gibi yüksek risk grubundaki ülkeler arasında değil, "Improving Global AML/CFT Compliance: on-going processs" isimli bir grup altında yer aldığını gördüm. Özetle, devam eden bir süreç içinde ve gelişme gösteren ülkeler arasında yer alıyor Türkiye.

Bunu farkedince geri dönüp AngelList'e durumu aktardım. "Türkiye yüksek risk grubunda değil bu gönderdiğiniz listede, bankanız bir hata yapıyor sanırım" dedim. Sonra da bana bankalarının ya da aracı kurumlarının kim olduğunu bildirmelerini istedim.

Verdikleri cevapta online yatırım operasyonlarında aracı kurum olarak BancBox'la çalıştıklarını, bu şirketin de Four Oaks Bank ile çalıştığını bildirdiler.

Kısacası, şu anda AngelList'e Türkiye'den gönül verenler varsa online yatırım tarafına pek heveslenmesinler çünkü teknik olarak mümkün değil. Bu konuda AngelList'in de yapabileceği birşey yok çünkü sonuçta aracı kurumla çalışıyorlar ve onlar da Türkiye'ye yatırım işlemleri tarafında güvenmiyor.

Kişisel olarak bu işin peşini bırakmaya niyetim yok. AngelList'ten yatırım yapmak için ölüp bittiğim için değil, Türkiye'yi "yüksek riskli" diyerek 3-5 ülkeyle birlikte buradan çıkartmış olmalarını hazmedemediğim için...

Eğer bankacılık vefinans çevrelerinden bu konulara hakim olanlar varsa bana neredeyse hiç bilgim olmayan FATF ve buradaki ülke risk grupları hakkında bilgi verirlerse sevinirim. Şu anda bu konudaki kısıtlı bilgimle "Türkiye riskli değil" falan diyorum da, birisi bana bunu resmi olarak anlatırsa daha özgüvenle uğraşmaya niyetliyim. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.