Yahoo, dünyanın en büyük mobil analitik ve reklam şirketlerinden Flurry'yi satın alıyor

Yahoo, dünyanın en büyük mobil analitik ve reklam şirketlerinden Flurry'yi satın alıyor

Yahoo, mobil ürünlerini güçlendirmek üzere mobil analitik ve reklam şirketi Flurry'yi satın alıyor. İlk önce bir duyum olarak Re/Code'da yayımlanan satın alma haberi, hem Yahoo hem Flurry'nin sayfalarından yapılan açıklamalarla doğrulandı. TechCrunch'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, anlaşmanın değeri 200-300 milyon dolar arasında.

İlk kez 2012 yılında incelediğimiz Flurry'den mobil uygulamaların analitiği alanında dönemin en büyük şirketlerinden biri olarak bahsediyorduk. Geçen sürede hızla büyüyen pazarda, Flurry'nin de bu unvanını koruyacak şekilde büyüdüğünü görüyoruz.

Flurry açıklamasında, 2014 yılında kullanıcıların mobil cihazlarda geçirdiği zamanının yüzde 86'sının uygulamalara ait olduğunu belirtiliyor. Bu uygulamaların yüzde 60'nın bağımsız geliştiriciler tarafından geliştirildiği belirtiliyor. Flurry platformunu analitik, gelir yaratma ve trafik kazanmak için kullanan geliştiricilerin sayısı bugün 170 bine ulaşmış. Platformdaki toplam uygulama sayısı ise 540 bin. Aşağıdaki grafik, Flurry platformundaki uygulama sayısının yıllara göre değişimini gösteriyor:

Flurry Yahoo

Yahoo'nun paylaştığı bilgilerde de Flurry'nin istatistiklerine yer veriliyor. Buna göre, Flurry, aylık 1.4 milyar adet mobil cihazdan uygulama aktivitesi izliyor. Her cihazda ise Flurry analitiği kullanan ortalama 7 adet uygulama var. 150 farklı ülkeden uygulama geliştiricileriyle çalışan Flurry'yi kullanarak gelir yaratan 8 bin yayıncı bulunuyor.

Mobil uygulama pazarı büyüdükçe, mobil analitik şirketlerine olan ilginin artması da bir tesadüf değil. Hatırlayacağınız gibi Mayıs ayında App Annie, mobil uygulama analitik girişimi Distimo'yu satın almıştı.

Flurry ekran

Halihazırda geçtiğimiz hafta 2014 yılı 2'inci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Yahoo'nun mobil görüntüleme ve arama gelirleri yıllık bazda yüzde 100'ün üzerinde artış göstermişti. Yahoo'nun mobildeki aylık aktif kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 450 milyona ulaştı. Yahoo, kendisini mobil öncelikli bir şirket olarak tanımlıyor.

Anlaşmayla birlikte Flurry'nin kendi ofisinde, aynı şekilde ancak bu kez Yahoo'nun desteğiyle operasyonlarına devam edeceği belirtiliyor. Flurry'nin müşterileri arasında Snapchat, Pinterest, Skype, BBC World ve Zynga gibi küresel şirketler de yer alıyor.

Mairssa Mayer'in CEO koltuğuna oturduğu 2012 yılından bu yana, Yahoo'nun bugüne kadar doğrudan veya dolaylı yoldan mobille ilgili 30 şirket satın aldığı biliniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.