Barışı konu alan 6 TED konuşması

Geçtiğimiz haftalarda "Nasıl seçim yaptığımız" ve "Başarıyı yeniden tanımlama" üzerine TED konuşmalarını paylaşmıştık. Bu hafta hem Ukrayna'da hem de Orta Doğu'da artan gerilime bağlı olarak konumuz, barış.

İnsanlığın ezelden beri arayıp şu zamana kadar da bulamadığı barışı, 6 TED konuşmacısı kendi deneyimleriyle anlamaya, anlatmaya çalışıyorlar.

Julia Bacha - Pay attention to nonviolence

Brezilyalı yönetmen Julia Bacha 2011'de yaptığı konuşmasında İsrail'le Filistin arasında yaşanan gerilimde bambaşka bir noktaya işaret ediyor. 2003'te Filistin'li köylülerin zeytin ağaçlarının kesilerek duvar yapılmasına şiddete başvurmadan protesto etmesini anlatan Julia Bacha bunların konuşulmayıp şiddetin konuşulmasının olayları daha da körüklediğini paylaşıyor.

Jody Williams - A realistic vision for world peace

Nobel barış ödüllü Jody Williams silahlanmaya ayrılan bütçeyle kalkınmaya ayrılan bütçe arasındaki farka dikkat çekiyor. İşin ekonomik yanını ortaya koyan Jody Wiliams. ABD kongresinde nükleer silahları modernize etmek için 84 milyar dolar bütçe verildiğini, buna karşın Birleşmiş Milletler'in 100 Yıllık Kalkınma Hedefleri'ni yerine getirmesi için 80 milyar dolara ihtiyacı olduğunu paylaşıyor.

John Hunter -Teaching with the World Peace Game

Dünya barışını sağlamanın oyundan geçtiğini düşünen John Hunter küresel problemleri oyun tahtasına koyuyor ve 4. sınıfa giden öğrencilerine çözdürüyor. Dünya barışını çocuklar sağlayacak ama bu kadar kolay olur mu dersiniz?

Asher Hasan - My message of peace from Pakistan

Pakistanlı Asher Hasan 2009'da TEDIndia'da yaptığı konuşmasında ülkesi üzerine açıklamalarda bulunuyor, karmaşanın tek renkli merceğine karşı duruyor.

Ashraf Ghani - How to rebuild a broken state

Afganistan'da maliye bakanlığı yapan ve 2014 Afganistan başkanlık seçimlerinde aday olarak seçimleri ikinci tamamlayan Asraf Ghani, 2006 yılında yaptığı konuşmasında ekonomik kalkınmanın barışı nasıl getireceğini anlatıyor.

Jeremy Gilley - One day of peace

İngiliz aktöre Jeremy Gilly dünyada en azından bir günün barışla geçmesi için yaptıklarından dünya barışına gidebilecek yolu anlatıyor

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.