Y Combinator girişimlerinin toplam değeri 30 milyar dolardan fazla, kendi değeri ise paha biçilemez

Y Combinator girişimlerinin toplam değeri 30 milyar dolardan fazla, kendi değeri ise paha biçilemez

Silikon Vadisi'nin eşi bulunmaz girişim hızlandırma programı Y Combinator, açıkladığı rakamlarla ne kadar büyük bir güç olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bir girişim olarak kendi değerinin de 1 milyar doların üzerinde olduğu hesaplanıyor ancak şirketin gerçek değeri bunun çok üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Y Combinator Başkanı Sam Altman'ın dün paylaştığı rakamlara göre Y Combinator girişimlerinin pazar değeri 30 milyar dolar. Yılda 2 kere 120 bin dolar gibi küçük sayılabilecek bir bütçeyle çok sayıda girişime destek olan Y Combinator'ın kendi değeri ise paylaşılan verilerden yola çıkarak 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Paylaşılan rakamlara bir bakalım;

  • YC şirketlerinin toplam değeri 30 milyar dolardan fazla
  • YC şirketlerinin aldığı yatırımların toplamı 3 milyar dolardan fazla
  • Pazar değeri 1 milyar dolardan fazla olan YC şirketlerinin sayısı 3 (Airbnb, Dropbox, Stripe)
  • Pazar değeri 100 milyon dolar dolardan fazla olan YC şirketlerinin sayısı 20'den fazla
  • YC şimdiye kadar 716 girişimi fonlamış
  • Şu anda YC çatısı altında 85 girişim var
  • Şu anki girişimlerin kabul edilme oranı yüzde 3'ten düşük
  • Şu anda desteklenen YC girişimleri arasında 2 tane nükleer enerji şirketi var

Tüm bu rakamlardan yola çıkan eski Facebook yöneticilerinden Antonio Garcia Martinez'in yaptığı hesaba göre Combinator'ın değeri 1.05 milyar dolar. Desteklediği girişimlerden 17 bin dolar yatırımla yüzde 7 pay alan Y Combinator, şimdiye kadar toplamda 12.17 milyon dolar yatırım yapmış. Yeni yatırım turlarında hisse payı azalan YC'nin her girişimde ortalama yüzde 3.5 payı olduğu ifade ediliyor.

y combinator girisim hizlandirma programi girisimleri

Buradan çıkan hesapla yapılan yatırımların değeri kabaca 1.05 milyar dolar olarak hesaplanıyor ki toplam 12 milyon dolar yatırım yaptığı düşünülürse 86 kat gibi bir geri dönüş alındığı görülebiliyor. Ancak Sam Altman'ın 1 milyar dolar pazar değeri hesabına bir itirazı var. Doğru yoldan gidildiğini ama hesabın yanlış olduğunu söylüyor. YC'nin girişimlerdeki payı konusunda da bir açıklama yapmaktan çekiniyor.

Martinez'in hesaplarının doğruluğu tahmini sayılar üzerinden gittiği için, hesaplar doğru bile olsa, Y Combinator'ın gerçek değerinin yansıtmadığını söyleyebilirim. Zira YC'den çıkan girişimlerin değerine bakarsak, kurucuları kesinlikle Y Combinator'ı 1 milyar dolara kimseye satmaz. Veya şöyle diyelim, böylesi bir dijital ustalık ağı için 1 milyar dolar vermeyecek girişim sermayedarı sanırım yoktur.

Aslına bakılırsa YC'nin kendi piyasa değerini belirlemek gibi bir kaygısı da olmadığı için bunu konuşmak bile çok anlamlı değil. YC işini çok iyi yapıyor, bizim de daha çok bunu konuşmamız gerekiyor. ;)

Yeri gelmişken Paul Graham'ın Y Combinator'ı kurma hikayesini de paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.