GenArt ve Nielsen'in Türkiye'de Twitter kullanıcı istatistikleri

GenArt ve Nielsen'in Türkiye'de Twitter kullanıcı istatistikleri

Geçtiğimiz hafta GenArt Medya'nın düzenlediği #ÇaySimitTweet etkinliğinde Türkiye'de Twitter kullanıcılarının gerek profilleri gerek kullanım alışkanlıklarıyla ilgili markalar için kullanışlı olabilecek, güncel bilgiler paylaşıldı.

Bilgilerden ilkinin kaynağı, etkinlikte paylaşılan Nielsen'in Twitter Türkiye Tüketici Anketi sonuçları. İkincisi ise GenArt Medya Kurucusu Burak Yılmaz'ın Twitter by Numbers sunumu. Twitter by Numbers, Türkiye'de Twitter kullanıcılarının genel görünümüyle ilgili iyi bir özet sağlıyor.

Buna göre  Türkiye'de Twitter kullanıcılarının yüzde 60'ını erkekler, yüzde 40'ını kadınlar oluşturuyor. Kullanıcıların yüzde 64'ü 34 yaşın altında ve yüzde 50'sinin eğitim düzeyi üniversite. Twitter'ın Türkiye'de, kendini geliştirmek isteyen, dünyadaki gelişmeleri olduğu kadar modayı da takip eden ve diğer kültürlerle ilgilenen bir kitlesi var.

Twitter by Numbers Burak Yılmaz

Peki bu kitle, Twitter'ı nasıl kullanıyor ya da markalar için potansiyeli ne olabilir?  Nielsen'in kapsamlı anketi de bu soruya cevap vermeye çalışıyor. Mart 2014'te 30 gün süresince 1,000 Twitter kullanıcısının davranışları izlenerek yapılan ankete göre, Twitter'ı her gün kullanan kişilerin oranı yüzde 76. Kullanıcıların yüzde 56'sı ise günde birkaç kez Twitter üzerinde etkileşimde bulunuyor. Kullanıcıların yüzde 66'sı da trend haline gelen konuları (TT) kontrol ettiğini söylüyor.

Nielsen Twitter Türkiye 2014

Tamamını yazının sonunda görebileceğiniz bu raporda yer alan, dikkat çekici verilerden biri, her 3 kullanıcıdan 2'sinin bir markayı takip ettiğini söylemesi (%64). Markalar ya da ürünlerse en çok kadın kullanıcıların gündeminde. Marka ve ürünler, kadınların çok tweet'lediği konular arasında ilk sırada, erkeklerin en çok konuştuğu konu ise haberler ve spor.

Twitter Nielsen Türkiye 2014

Kullanıcıların 5'te 3'ü Twitter'ı en az cihaz üzerinden kullanıyor. Mobil bir cihazdan Twitter'ı kullandıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 73. Bu kullanıcıların yüzde 56'sı için Twitter'a öncelikli erişme yöntemi mobil. Bu kullanıcılarınsa yüde 59'u Twitter'ı TV izlerken kullandığını söylüyor.

Nielsen Twitter Türkiye 2014

Rapora göre, mobil kullanıcıların yüzde 61'inin marka ve şirketleri takip ettiği Twitter'da, bu kullanıcıların oldukça geniş yelpazede markalarla ilgileniyro. Spor takımları ve haber / medya organizasyonları en çok takip edilen iki kategori, bunu TV kanalları, politik partiler izliyor. Hızlı tüketim ürünleri ise sektörler arasında ilk sırada.

Nielsen Türkiye Twitter 2014

Marka takipçilerinin yüzde 49'u markayı sevdiği, yüzde 46'sı promosyanları duymak, yüzde 45'i yeri ürünlerden haberdar olmak için Twitter hesaplarına yöneliyor. Twitter'da, kullanıcıların yüzde 87'si gördüğü promoted tweet'i hatırlıyor.

Nielsen Twitter Türkiye Tüketici Anketi'nin tamamını aşağıda görebilirsiniz:

Burak Yılmaz'ın Twitter by Numbers sunumu:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.