Eski düşman nasıl dost oldu? Steve Jobs'ın IBM çıkışları

Eski düşman nasıl dost oldu? Steve Jobs'ın IBM çıkışları

Bir zamanlar, ezeli rakip olarak görülen iki şirket: IBM ve Apple'ın artık birer ortak olarak çalışacak olması gerçekten büyük haber. Zira Steve Jobs, Apple'ı ilk kurduğu günden itibaren, IBM'e karşı bazen nefrete varan isyanını sık sık, güçlü bir şekilde dile getirirdi. Bu yüzden, iki şirketin bir araya geldiğini hayal etmek, neredeyse Batman ve Joker'i aynı takımda düşünmek gibi. En azından Jobs'ın 80'lerin başından itibaren IBM'e yönelttiği okları düşününce. Önce bunlardan kısa bir derleme:

Yıl 1981, Apple, bilgisayar endüstrisinin genç ve yeni oyuncusu. Aynı yıl, IBM, PC üretimine başlayacağını açıklar. Steve Jobs bu hamleye basılı bir ilanla cevap verir. İlan şu sözlerle başlar: "Hoşgeldin IBM, cidden". Jobs, IBM'ın bu önemli endüstriye geç girişiyle şu şekilde alay eder:

Welcome IBM

1983 Sonbaharı, Apple, bir George Orwell klasiği olan 1984 romanından esinlenerek hazırladığı reklam filmini yayına hazırlar. Bu filmin tanıtımını yapan Steve Jobs, IBM'e yüklendikçe yüklenir. "Daha önce IBM'e kollarını açan satıcılar bugün IBM'in kontrol ettiği bir gelecekten korkuyorlar. Bu yüzden daha fazla satıcı, daha büyük bir çaresizlikle gelecekteki özgürlüklerini garanti altına alabilecek tek güç olarak gördükleri Apple'a dönüyorlar. IBM hepsini istiyor ve silahlarını endüstriyi kontrol etmesinin önündeki son engel olan Apple'a çeviriyor. Büyük Mavi (IBM) bütün bir bilgisayar endüstrisini domine edecek mi? Peki bütün bir bilgi çağını? George Orwell 1984 hakkında haklı mıydı?"

Aralık 1983, yeni Macintosh'un piyasaya çıkmasından birkaç hafta önce, Steve Jobs o dönemde Macintosh için kendisiyle birlikte çalışan Andy Hetzfeld ile Newsweek dergisiyle görüşmek için New York'a gider. Orada çekilen bu fotoğraf, Jobs'ın IBM'e karşı hislerinin iyi bir özetidir. Hetzfeld'in 2011 yılında kamuoyuyla paylaştığı fotoğrafla ilgili yorumu Jobs'ın isyankar ruhunu yansıttığı. Hetzfeld fotoğrafı özellikle IBM'in Apple için CPU ürettiği dönemlerde paylaşmaktan çekindiğini söylüyor.

steve_ibm

1984, Apple'ın çok ses getiren 1984 reklamı Super Bowl'da görücüye çıkar. Apple, reklam filminde, endüstride Big Blue (Büyük Mavi) diye bilinen IBM'e, George Orwell'in romanındaki meşhur diktatör Big Brother rolünü verir.

Şubat 1985, Steve Jobs Playboy dergisine verdiği röportajın önemli bir bölümünde IBM ile rekabetiyle ilgili sorulara cevap verir. Jobs'a Apple'ın IBM karşısında pazar payı kaybettiği sorulduğunda Jobs, "Eğer herhangi bir nedenle büyük bir hata yaparsak ve IBM kazanırsa, kişisel hissim, yaklaşık 20 yıl sürecek bir Karanlık Çağ'a gireceğimizden yana. IBM, bir pazarın kontrolünü ele geçirdiğinde, her zaman inovasyonu durdurur. İnovasyonun olmasını engeller."

Jobs'ın Apple'dan ayrı olduğu 1994 yılında IBM'in PowerPC çiplerini kullanmaya başlayan Apple, Jobs'ın liderliğinde Intel çiplere geçiş yapar. Jobs bu yeniliği WWDC 2005'te duyurur.

Geçmişte, pek de tatlı anıları olmayan iki şirketin bugün el sıkışmasıysa IBM'in artık Apple için bir tehdit olmadığını hatırlatıyor. Neden olsun ki? IBM'e karşı ufak çaplı bir isyan olarak başlayan mücadelesini kazanan Apple, bugün kendi imparatorluğuna sahip bir şirket. Apple, artık endüstrinin geleceğinde IBM'den çok daha fazla söz sahibi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.