Apple'ın tedarikçisi Foxconn, iPhone 6 üretimi için foxbotlarla işe koyuluyor

Apple'ın tedarikçisi Foxconn, iPhone 6 üretimi için foxbotlarla işe koyuluyor

 Apple'ın en büyük üreticilerinden Foxconn, montaj hattındaki işçilerini robotlarla değiştiriyor. IT Home'un haberini esas alan farklı kaynaklara göre Foxconn'un ana şirketinin CEO'su Terry Gou, son yönetim kurulu toplantısında "foxbot" adı verilen bu robotları, iPhone 6 talebini karşılamak için üretimde kullanmaya başlayacağını açıkladı. İlk etapta 10 bin adet foxbot'un bu sonbaharda piyasaya sunulması beklenen iPhone 6 üretiminde kullanılması planlanıyor.

Foxconn aslında 2011 yılından bu yana robotlarla üretim yapacağını hatta 2014'te 1 milyon robotun montaj hattında olacağını çeşitli zamanlarda açıklamıştı.

foxconnBununla birlikte şu anda 1,2 milyon işçi çalıştıran Foxconn, düşük maaşlar nedeniyle karşılaştığı protestolar  ve hatta intiharla sonuçlanan acımasız çalışma şartlarıyla gündeme gelen bir şirket. Üretim robotlarının her birinin maliyetinin yaklaşık 25 bin dolar olduğu belirtiliyor. Her bir robot yılda 30 bin cihaz üretebiliyor, yani 10 bin robot yılda 300 milyon cihazı üretebilecek kapasitede olabilir.

Foxbotların iPhone 6'nın tamamını üretip üretemeyecekleri ise net değil. Geçtiğimiz Mart ayında Apple'ın iPhone pillerini otomatik olarak üretmeye başladığına dair haberler gelmişti.

Apple, Eylül 2013'te yayınladığı yıllık finansal raporunda, montaj robotları dahil, ileri düzey tedarik zinciri teknolojileri için 2014 yılında 10,5 milyar dolar bütçe ayırdığını belirtiyordu.

Robotlarla üretime geçiş, uzun vadede, Apple'ın üretim hattını istediği ülkeye taşımasını sağlayabilir. Bu her ne kadar kısa vadede ufukta görünmeyen bir olasılık olsa da, Foxconn'la çalışan Microsoft gibi diğer teknoloji devlerinin Apple'ı takip etmesi ise teknoloji tedarik zincirinde büyük değişikliklere neden olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.