Tohum ve birinci tur yatırım arasında nasıl bir ilişki var?

Tohum ve birinci tur yatırım arasında nasıl bir ilişki var?

Redpoint Ventures yatırımcılarından Tomasz Tunguz'e göre, yatırımlarla sektörler arasında döngüsel bir ilişki var. Bu döngünün nasıl geliştiğini anlamak isteyen Tunguz şu soruları soruyor: Bugün tohum ve birinci tur yatırımlarında hangi sektörlere rağbet var? Tohum ve birinci tur yatırımı çeken sektörler için iki tur arasında nasıl bir zaman farkı var? Diğer bir deyişle, tohum yatırımcılar VC'lerden önce trendleri görüyor olabilir mi?

Tunduz'ın bu soruları cevaplamak amacıyla CrunchBase'den derlediği verilerle yaptığı çalışmaya göre, 2010 ve 2014 yulları arasında sektörlere göre tohum yatırımı trendi şu şekilde gerçekleşmiş:

Hottest trends

Grafikler, sağlık ve bakım, mesajlaşma ya da kurumsal yazılımlar gibi  bu yılın en cazip sektörleri diyebileceğimiz sektörlerin tohum yatırımı aşamasında hızla yükselişe geçmiş olduğunu gösteriyor. Buna karşın birkaç yıl önce gözde olan reklam ve büyük veri gibi sektörlerse düşüşte.

Sektörlerin tohum yatırım ilişkilerini birinci tur yatırımlarla kıyaslayan Tunguz, aynı yöntemi birinci tur yatırımlarına uyarladığında ortaya şu görüntü çıkmış:

hottest startups

İki görüntüyü kıyaslayınca şu sonuca varmak mümkün, tohum yatırımının en cazip sektörleri bir süre sonra VC'ler için de cazip hale geliyor. Örneğin 2010 yılında yükselen reklamcılık sektörü, VC'lerin ilgisini 2011'de çekmiş vs vs.

Peki iki yatırım turu arasında sektörlere göre ne kadar zaman geçiyor? Ya da şöyle soruyor Tunguz, birinci tur yatırımcılar, tohum yatırımlara ne kadar sürede tepki veriyor? Tunguz gecikme ya da latens trendini şu şekilde gösteriyor:

Hottest stratups

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi birinci tur yatırımcılar, aslında tohum yatırımları hızlı bir şekilde takip ediyorlar. Bu verilerle, yatırım ilişkilerinin korelasyon katsayısının yıllık olarak 0,83 olduğunu bulan Tunguz, tohum yatırımı sırasında cazip hale gelen bir sektörün, gelecek 9 ay içerisinde birinci tur yatırım için cazip olduğunu belirtiyor. 9 aydan sonra ise sektör cazibesini yitirmeye başlıyor.

Tunguz'ın vardığı sonuç elbette tartışmaya açık zira tohum yatırımında parlayan bütün sektörler için aynı kalıp doğru olmayabiliyor. Buna karşın trend çoğunluk için doğru olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.