3. Tizen Geliştirici Konferansı'nda öne çıkanlar

3. Tizen Geliştirici Konferansı'nda öne çıkanlar

Medyada çok geniş yer bulmamış olsa da, Tizen Geliştirici Konferansı'nın üçüncüsü San Francisco'da gerçekleştirildi. 2 ve 4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen konferansta, Samsung, Tizen işletim sistemli telefonunu Samsung Z'i buradan tanıttı. Rusya'da bu yılın üçüncü çeyreğinde piyasada olması beklenen bu telefonu, Tizen'le çalışacak. Her ne kadar Samsung'un ileride Android'in yanında daha çok sahiplenebileceği bir işletim sistemi olarak Tizen'i istiyor olabilir ama pazarın nasıl bir yöne gideceğini de bize biraz zaman gösterecek.

Tizen Geliştirici Konferansı'nı ziyaret eden ve gelişmeleri yerinden takip eden, Linux konusunda da uzmanlığına çok güvendiğim bir isim olan Oytun Eren Şengül ile konuştuk.

Sami: Merhaba Oytun, biraz konferanstan bahseder misin? Neler oldu San Francisco'da?

Oytun Eren Şengül: 3. Tizen Geliştirici Konferansı 2-4 Haziran 2014 tariheri arasında San Francisco'da gerçekleşti. Hiç şüphesiz en büyük gelişme, ilk Tizen telefonunun tanıtılması oldu; Samsung Z. Q3'de Rusya pazarında satışa çıkacak olan cihazı yılın sonlarına doğru Hindistan, Brezilya ve diğer uzak doğu pazarlarında satışa çıkabileceği duyumlarını da aldım.

IMG_0286

Sami: Tizen'den biraz bahsedebilir misin? Tizen bir işletim sistemi olarak nereye gidiyor?

Oytun Eren Şengül: Tizen, Intel ve Nokia'nın Meego projesinin adeta küllerinden doğdu. Teknik açıdan Linux çekirdeği kullanmalarının ve açık kaynak projeler olmalarının dışında pek de benzer yanlarına olmamalarına rağmen, bir nevi devamı gibi de adlandırılabilir. Tamamen HTML5, JavaScript ve CSS tabanlı bu işletim sisteminin adı aslında, "Tizen: The OS of Everything" (Tizen: Herşeyin İşletim Sistemi) Akıllı telefonlarda, tabletlerde, tüketici elektroniğinde, arabalarda, kameralarda, giyilebilir teknolojilerde, mobility'de, yani aslında gömülü sistemlerde dahil olmak üzere aklınıza gelen her yerde var olacak.

Sami: Sonuç olarak yepyeni bir Samsung telefonu duyuruldu, bu konuda düşüncelerin neler?

Oytun Eren Şengül: Aslında en başında Samsung ve Intel'in Tizen ile ne yapacağı pek belli değil iken, 3. yılın sonunda stratejileri net ortaya koydular. Özellikle Samsung dünyanın en büyük tüketici elektroniği firmalarından biri ve bunun avantajını sonuna kadar kullanacağını düşnüyorum. Bunu da sadece Tizen'li mobil cihazlara koyarak değil, zaten hali hazırda bütün evlerde var olmayı başardığı buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, ev temizleme robotları, fotoğraf makineleri ve akıllı televizyonlara entegre edebilecek.

IMG_0236

Sami: Gelecekte Tizen pek çok defa karşımıza çıkabilir gibi gözüküyor, kabul ancak peki ya bugün ve sonrası?

Oytun Eren Şengül: Şu an özellikle piyasada dikkat çeken, Gear 2 ve Curved TV'leri bildiğiniz gibi Tizen yüklü olarak geliyor. Bundan 2 yıl sonra son kullanıcıların içlerinde ne çalıştığını bilmesine gerek olmadığı bütün eşyalarında da Tizen yüklü gelecek. Bu cihazlar ve kolaylıklarıyla yakalanan kullanıcılara ise bir süre sonra Tizen yüklü telefonlar ve tabletler sunulacak ve birbiriyle uyumları ve uygulama ekosistemleriyle dikkat çekecek. Kullanıcılarda bu geçişi çok daha rahat hatta belki de hissetmeden yapacaklar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.