PayPal Başkanı'nı transfer eden Facebook, Messenger'dan nasıl para kazanacak?

PayPal Başkanı'nı transfer eden Facebook, Messenger'dan nasıl para kazanacak?

Facebook'un finansal hizmetler alanına duyduğu ilgi bir sır değil. Şirket, geçtiğimiz Nisan ayında kendi ödeme ve para transferi hizmetini geliştirmek için İrlanda Merkez Bankası'na başvuru yapmıştı. O günden bu yana konuyla ilgili sessizliğini koruyan Facebook'tan dev bir transfer haberi geldi.

Facebook Newsroom sayfasında duyurulduğu gibi, PayPal'ın Başkanı David Marcus, Facebook'ta Mesajlaşma Ürünlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak. 8 yaşında kendi kendine kod yazmayı öğrenen Marcus'un 2011 yılında PayPal'da başlayan görev süresince mobil ticaret gibi alanlarda gösterdiği başarılara değiniliyor Facebook açıklamasında.

PayPal'ın mobil ödemeler açılımını yapan Başkanı'nın başarılı bir yönetici olduğu konusunda şüphe yok ancak transferin biraz beklenmedik bir adım olduğunu itiraf etmeliyiz. Zaten Marcus'un kendisi de Facebook konusunda Mark Zuckerberg'le görüştükten sonra bir karara varabilmiş.

davidmarcushorizontal
David Marcus

Özetle, Facebook, dünyanın en büyük mobil ödeme sistemlerinden birinin başkanını mesajlaşma hizmetlerinin başına getirdi. Böyle bir durumda Facebook'un mesajlaşma hizmetlerinden gelir yaratmak konusunda oldukça yüksek bir hedefi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Şunu da eklemekte fayda var, her ne kadar mesajlaşma ürünleri diye bahsedilse de Marcus'un WhatsApp ya da yeni gelecek Slingshot gibi ürünlerden sorumlu olup olmayacağı muallak. Net olan tek şeyse Messenger uygulamasını Marcus'un yöneteceği.

Facebook verilerine göre yda 200 milyon kişiye ulaşan Messenger üzerinden her gün 12 milyar adet mesaj gönderiliyor. Ancak şirket henüz bu popüler uygulamadan para kazanmıyor. Halihazırda kendi para transfer sistemini geliştiren Facebook, Marcus yönetiminde bu hizmeti Messenger'a ekleyecek gibi görünüyor. Para transferi mesajlaşma uygulamalarının gelir yaratmak için kullanabileceği bir yöntem ve halihazırda Çin'in popüler mesajlaşma uygulaması WeChat geçtiğimzi yıl bunu yapacağını duyurmuştu.

Bir diğer alternatifse, Japonya, Tayvan ve Tayland'ın en popüler mesajlaşma uygulaması Line'ın gelir modeli. 2013 son çeyreğini 120 milyon dolar gelirle kapatan Line'ın üç ana gelir kalemi bulunuyor: Sticker satma, opsiyonel reklamlar ve uygulama içi oynanan freemium oyunlar. Arşivinde yüzlerce sticker bulunan Facebook da pekala özel seri stickerlar satarak para kazanabilir, ya da kullanıcıları istediği sürece kurumsal hesaplardan reklamlar görmelerini sağlayabilir.

Line'ın da kullandığı ve aslında neredeyse bütün popüler mesajlaşma uygulamalarında (WeChat, Kakao gibi) bulunan uygulama içi oyunlarsa Facebook'un gelir yaratması için bir başka yöntem olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.