2014'ün ilk çeyreğinde Avrupalı 152 teknoloji girişimi çıkış yaptı

2014'ün ilk çeyreğinde Avrupalı 152 teknoloji girişimi çıkış yaptı

Avrupalı internet ve teknoloji girişimlerinin başarılı çıkış sayısı giderek artıyor. Avrupa pazarı 2014'ün 1. çeyreğinde 152 girişim çıkış yaptı. Bunların 3'ü Türkiye'den.

CB Insights, İrlanda merkezli King Digital'in Mart ayında 7 milyar dolarla borsaya açılmasıyla Avrupa'nın ayak seslerinin daha net duyulduğunu söylüyor ve söz konusu 152 çıkışı ülkeler özelinde inceliyor.

Aşağıdaki analize göre İngiltere ve Almanya Avrupa'nun başlıca teknoloji merkezleri. Tüm çıkışların yüzde 42'si sadece iki merkezden. İngiltere'deki 38 çıkışın yüzde yaklaşık 1/3'i sadece Londra'dan. Almanya'dan ise 25 başarılı çıkış var. Berlin'in ülke içindeki payı yüzde 40.Avrupali girisim satin almalari raporu analizi (1)

Sadece 2 'Unicorn' var

1 milyar dolar değerlemeyi aşan girişimler 'Unicorn' (mitolojik tek boynuzlu at) olarak adlandırılıyor ve Avrupa'nın son çeyrekte çıkardığı Unicorn sayısı 2'yi geçmiyor ki bunlardan biri de King Digital'in borsa açılımı.

Sıcak bir pazar olarak görülen ödeme (sistemleri/uygulamaları) pazarında Türkiye'den Pozitron'un 100 milyon dolara Monitise tarafından satın alınmasından da bahsediliyor.Avrupali girisim satin almalari raporu analizi (2)

Avrupa'da girişim sermayesi (VC) desteği olmadan çıkış yapan girişimlerin oranı yüzde 86 gibi yüksek bir rakam. Bu da sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da girişim sermayesi boyutunda yatırımların az olduğunu gösteriyor. High-Tech Gruenderfonds, Index Ventures ve Scottish Equity Partners önde gelen Avrupalı yatırımcılar.

Avrupali girisim satin almalari raporu analizi (3)

Satın almalara yakından bakıldığında 3 girişimi satın alan Google'ın Avrupa'yı yakından takip ettiği görülüyor. Twitter ve Accenture ise 2 satın alma yapan şirketlerden.Avrupali girisim satin almalari raporu analizi (4)

Amerikalı yatırım analizleri girişimi olan CB Insights, yükselen Avrupa pazarını takip edeceğini söylüyor. Biz de bu bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.