Mac OS X Yosemite hakkında her şey

Sizler için canlı bloglama yaptığımız Apple WWDC etkinliğinde Tim Cook’un açılış konuşmasında iki güçlü platformdan bahsedeceğini açıklamasıyla başladı. Bunladan birisi iOS iken, diğeri ise OS X oldu.

Tim Cook söze eski Mac OS X Mavericks’in başarısıyla başladı ve Mavericks’in 40 milyon kopyaya ulaştığını açıkladı ve Ekim 2013’de piyasaya çıkan Mavericks’in, OS kullanıcıları tarafından yüzde 51’lik bir kullanım oranına ulaştığını duyurdu. Tim Cook, Windows’a da göndermede bulunarak, Windows 8’in sadece yüzde 14 oranında güncellendiğini de eklemeyi ihmal etmedi.

Yeni OS X’in isminin açıklanması ise aynı geçen yıl olduğu gibi esprili bir şekilde başladı. Açılanan komik isimlerin ardından, Mac OS X adı Yosemite oldu. Mac OS Yosemite, beklendiği gibi yepyeni bir arayüz tasarımıyla geliyor. Mac’in yeni işletim sistmeinde ikonlar, fontlar çok daha şık bir görünüme bürünürken, tasarımın biraz daha flat design’a doğru kaçtığını açıkça görebiliyoruz.

Yeni Mac OS Yosemite’da, sol üstte görmeye alıştığımız kırmızı, sarı ve yeşil renkteki ikonlar, pencere tasarımları ve araç çubuğu büyük oranda değişikliğe gidiyor. Mac’e özgü aşağıdaki panelde de logolar değişiyor.

Screen Shot 2014-06-02 at 20.15.45

Menüde gelen en büyük değişikliği ise menü bar renginin artık değiştirilebiliyor olması. Bundan böyle isteyen kullanıcılar, menüyü siyah renkte kullanabilecek. Her ne kadar bu basit bir özellik olsa da, Mac OS kullanıcılarını sevindirdi ve salonda alkışlara sebep oldu.

Mac OS Yosemite’in bildirim merkezi (Notification Center) görünümü de değişmiş durumda ve bundan sonra Apple bu bildirim merkezini daha çok kullanmamızı istiyor gibi gözüküyor.

Screen Shot 2014-06-02 at 20.19.39

Yosemite’in en büyük özelliklerinden birisi de uygulamalara artık daha hızlı ulaşım verecek olması. Aramada karşınıza bir arama çubuğu çıkıyor ve burada arama yapabiliyor, internetteki arayacaklarınızı da masaüstü üzerinden aramanız mümkün olabiliyor. Burada ekranın tam orta yerinde karşınıza bir araç çubuğu çıkıyor. WWDC’de yeni Mac OS Yosemite ile ilgili en büyük gelişmelerden birisi de bu arama kutusu oldu.

Buradan Mac’inizdeki pek çok uygulamaya ulaşabiliyorsunuz. Gösterilen özelliklerden birisi de mil cinsinden bir rakamın kilometreye çevrilmesiydi. Bununla birlikte Apple’ın Google’ın yerine geçmesi çabasını açıkça görebiliyoruz. Kullanıcılar bundan böyle Google’a gitmeyecek ve bu arama kutusunda aramalarını gerçekleştirecekler.

iCloud da yenilenmiş ve artık iCloud ile birlikte farklı cihazlardan erişim mümkün olacak. Yosemite’da, Mail uyuglaması da yenilenmiş ve artık uygulamlara ekler daha kolay eklenebilecek. Burada MailDrop adlı bir Apple teknolojisi kullanacak ve iCloud aracılığıyla bu büyük dosyalar, e-postalar aracılığıyla gönderilebecek. MailDrop’da kullanıcılar 5GB’lık bir alana sahip yapacak.

Screen Shot 2014-06-02 at 20.28.27

Mac OS’in tarayıcısı Safari’de değişikliklerden nasibini almış ve artık yukarıda sadece tek bir araç çubuğu olacak. Bu araç çubuğu çok daha kullanılabilir olacak ve tabii ki internet deneyimi için size çok daha fazla alan bırakacak. Sağ üstteki Tab View bölümünden, açık çok sayıda internet sekmesine göz atma şansınız bulunacak. Safari günümüzün modern web teknolojilerin de hepsini destekliyor. Özellikle yüksek kaliteli online video izlemede, bundan böyle çok daha güçlü bir performansı vaat ediyor Safari. Yeni Safari’nin JavaScript performansı da Chrome ve Firefox’tan çok çok daha iyi. Safari’nin yeni arama ve yazı çubuğu ortada yer alıyor.

Burada da hızlı bir şekilde favori web sitelerine erişebilmeniz mümkün oluyor. Önceki Mac’lerde çok sayıdaki sekme arasında gidip gelmek problem olmuştu. Yeni Safari'yle birlikte farenizi sekme üzerindeyken scroll yaptığınızda, sekmeler kayıyor ve çok sayıdaki sekmeye buradan erişebilmeniz mümkün oluyor. Ayrıca Mail uygulaması üzerinden görseller üzerinden işaretleme ve düzenleme de yapabilmeniz bundan böyle mümkün olacak.

Screen Shot 2014-06-02 at 20.38.08

Bundan böyle iPhone uygulamanızla Mac'iniz AirDrop aracılığıyla birbirine bağlanabilecek. İki cihaz arasında uygulamalar eş zamanlı çalışabilecek. Bu özellikle birlikte, Mac üzerinden akıllı telefonunuza hotspot özelliğini de çok daha hızlı verebileceksiniz. Bundan sonra telefonunuz üzerinden gelen mesajları, Mac'inizde de görebilieceksiniz. Bununla birlikte artık telefonunuz bağlı Mac'e bağlı olduğunda, tarayıcıdaki bir telefon numarasını direkt olarak Mac üzerinden aramanız mümkün olabilecek. Bununla birlikte artık aramalar Mac üzerinden de sağ üst köşede gözükebilecek. Sahnede bu özellik deneriken, Apple'ın Beats satın almasıyla Apple saflarına katılan Dr. Dre ile bir konuşma yapıldı. Böylece kulağınıza telefonu götürmeye gerek bile kalmadan masaüstünüz üzerinden telefon konuşmaları yapmanız mümkün olacak.

Screen Shot 2014-06-02 at 20.43.04

Mac OS Yosemite ücretsiz olacak ve sonbaharda piyasada olacak. Bununla birlikte Apple, yaz boyunca Yosemite'ın denenmesi için bir beta program da açacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.