Libronet yeni nesil bir kitap ekosistemi ve Türkiye'de standartları yükseltmek istiyor

Libronet yeni nesil bir kitap ekosistemi ve Türkiye'de standartları yükseltmek istiyor

Libronet, Mayıs 2013'te yeni nesil bir kitap ekosistemi olma vizyonuyla, okumayı seven, yayıncılık dünyasını takip eden iki kişi tarafından kuruldu. Bu süre içinde geliştirilen ürünlerinden ilk yayına giren Babil.com bir online kitap mağazası olarak 2 Nisan'da açıldı.

Libronet'in kurucuları Mehmed Ali Çalışkan yazılım, Erhan Koraltan uluslararası ticaret kökenli. Türkiye'de e-kitap okumak isteyen ama yayıncılığının yeterince güçlü olmamasından yola çıkan ikili, şikayet etmek yerine yatırım yapmaya karar vermişler. Kurdukları Libronet'le Türkiye’yi "başta e-kitap olmak üzere yayıncılık alanındaki bazı noktalarda dünya ile eşitlemeyi" hedefliyorlar.

Babil.com dahil beş farklı ürünü var ve bunların 2014 yılında hayata geçmesi planlanıyor. Türkiye'de geliştirilen ve kısmen burada üretilen e-mürekkep okuyucusu Calibro, e-kitap ve baskıya odaklanan yayınevi papersense, edebiyat dergisi Arka Kapak ve yazar, okuyucu ve yayınevlerini bir araya getirmeyi hedefleyen SosyoLogos.

Libronet'in kitap ekosisteminin yüzü diyebileceğimiz, İngilizce dışında Fransızca, Arapça ve Almanca dillerinde kitapların da satıldığı Babil.com'un online kitap alışverişinin dışında satış sonrası hizmeti ve zengin bir içerikle farklılaştığını söylüyor Libronet Planlama Koordinatörü Özgür Topyıldız. Bunu Arka Kapak dergisiyle destekleyen Babil.com'da kapak görselinden video tanıtımlarına, editöryal açıklamalardan röportajlara kadar farklı içerikler sunuluyor ziyaretçilere. Arka Kapak, editöryal açıdan bağımsız bir kitap eleştirisi ve kültür dünyası dergisi. Bu açılardan Idefix'in popüler e-dergisi Sabit Fikri'ne benziyor.

babil.com

Arka Kapak'ın kısa süre sonra basılı versiyonunun da aylık olarak piyasaya sunulması planlanıyor. İlk sayıda Tuna Kiremitçi'nin kendisi için de bir ilk olan, çocuk kitaplarıyla ilgili bir denemesi yer alacağını da öğrendik.

Libronet'in yazarlar, okurlar ve yayınevlerini  bir araya getirdiği SosyoLogos'un amacı, okurların birbirlerine kitap önerebildiği, aynı kitabı okuyanların tartışabileceği bir ortam yaratmak. Yazar, okur ve yayınevlerini buluşturan Goodreads benzeri bir tartışma ortamı.

SosyoLogos.com

Türkiye'deki belki en geniş e-kitap arşivlerinden birine sahip olmanın yanında Libronet, kendi Kindle'ını da piyasaya sunmak için hazırlıklara başlamış. E-mürekkep teknolojisiyle geliştirilen Calibro'nun yazılımı ve tasarımı Türkiye'de geliştirilmiş. İlk etapta,Ukrayna ve Çin’de üretilen cihazların ikinci neslinin tamamen yerli üretim olması planlanıyor. Özgür,  Calibro'nun büyük bir yatırımın sonucunda, dünyadaki iyi örneklerle rekabete girebilecek düzeyde olduğunu söylüyor.Cihazın bu sonbaharda piyasaya sunulması planlanıyor.

Libronet'in mutfağında ise yayınevi papersense var.  1-9 Mart'ta düzenlenen CNR Kitap Fuarı'nda lansmanı yapılan papersense'in lansman etkinliği Libronet'in yayıncı kimliğiyle ilgili iyi bir örnek. Papersense, Nobel ödüllü Polonyalı yazar Henryk Sienkiewicz'in bundan yaklaşık yüz yıl önce Türkçe'ye Ahmet Rasim tarafından çevrilen ve zaman içinde unutulan Muzıkacı Yanko ve Kamyonka eserini tekrar gün yüzüne çıkardı. Tercümenin 10 bin adet kopyasını fuarda okurlara dağıtan papersense bunun 'İlk Tercümeler' adlı dizisinin ilk örneği. Bizi ilgilendirense, birçoğunun telifi düşmesine rağmen e-kopyalarını bulmamızın mümkün olmadığı bu ilk tercümeler gibi klasikleri erişilebilir hale getirmesi.

papersense

Bununla birlikte Print On Demand (POD) servisiyle, daha nadir eserlerin (örneğin bir akademisyene ait bir makale) talep edene elektronik veya basılı formatta ulaştırılması da projeler arasında.

Libronet, henüz yalnızca web'de ancak mobili de olmazsa olmazı görüyor. Libronet'in tüm markalarının mobilde de yer alması planlanıyor.

E-kitap, Türkiye'de defalarca denenmesine rağmen bir türlü istenileni verememişti ve üstelik Libronet'in önünde Idefix gibi finansal açıdan da güçlü rakipleri var. Libronet'e bunu sorudğumuzda, kişiye özel kitaplar, yayınevlerini yormayacak indirimler, geliştirilmiş bir POD sistemi gibi birçok yaratıcı proje cevabı aldık. Libronet, projelerini hayata geçirebilirse, Türkiye'de e-kitap konusunda umulan kırılımın yaşanması için önemli bir gelişme kaydetmiş olacak. Bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.