'2020 yılında alışverişlerin yarısı mobil cihazlardan yapılacak'

'2020 yılında alışverişlerin yarısı mobil cihazlardan yapılacak'

Webrazzi Mobil'14'te Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel, Ödemeler Dünyasının Mobil Dönüşümü başlığı altında Arda Kutsal ile birlikte bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin başında Tezel, ticaretin önemli ölçüde mobil tarafa kayacağını düşündüklerini ve tüm dünyadaki gelişmelerin bu yönde olduğunu söyledi.

Tezel özellikle mobil e-ticaretin 2020 yılında çok kritik bir duruma geleceğini düşündüklerini aktardı. Visa Europe'un temassız ödemeler ve NFC konularında çalışmalarını yoğunlaştırdığını, bu alandaki projelere çok önem verdiklerini öğreniyoruz. Visa mobil stratejisini bazı bileşenlere ayırmış; Stratejik ortaklıklar, Online ödemeler (v.me), Yüzyüze temassız ödemeler (Visa payWave), E-ticaret/Veri tabanlı pazarlama çözümleri ve SMS uyarıları, Düşük meblağlı ödemeler MPOS ve P2P.

Tezel bununla birlikte 2020 yılında bütün alışverişlerin yüzde 50'sinin mobil cihazlardan yapılacağını öngördüklerini ve mobil e-ticaretin 202o yılında tüm dünyada kritik bir hacime ve kullanım oranına yükseleceğini beklediklerini aktardı.

Özellikle online ödemeler (v.me) ile dünyanın her yerinde tek bir cüzdan standardı kullanılarak kullanıcıların alışveriş yapabilmesi üzerinde çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Tezel, şu anda İngiltere ve İspanya’da ilk olarak bu servisi kullanıcılara açtıklarını söyledi. Tezel, test ve geliştirme aşamasında olan sistemin zamanla tüm dünyada kullanılabilecek bir teknolojiye dönüşeceğini belirtti.. Visa Europe un en büyük  üçüncü pazarının Türkiye olduğunu açıklayan Tezel, aynı şekilde kart penetrasyonunda da Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu söyleşide aktardı.

webrazzi mobil 2014 visa europe türkiye merve tezel

Avrupa’da payWave'in Aralık 2013 rakamlarını paylaşan Merve Tezel, toplam temassız kart sayısının Avrupa'da 80 milyona, POS terminali'nin ise 1,3 milyona ulaştığını belirtti. Paylaşılan rakamlara göre Türkiye’de 7 milyon temassız kart, 81 bin terminal, Almanya’da 1,7 milyon temassız kart, 30 bin terminal, İngiltere'de 32,1 milyon temassız kart, 301 bin terminal, Fransa'da 11,6 milyon temassız kart, 303 bin terminal, İspanya'da 5,1 milyon kart, 363 bin terminal, Polonya'da 11,5 milyon temassız kart, 163 bin terminal, Çek Cumhuriyeti'nde 1,7 milyon temassız kart, 30 bin terminal ve Slovakya'da 1,9 milyon temassız kart bulunuyor.

NFC içintemassız ödeme altyapısının çok önemli olduğunu söyleyen Tezel, Avrupa'nın temassız kart ve ödeme noktasında iyi bir noktada olduğunu, özellikle Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın iyi bir ivmeyle yükseldiğini ifade ediyor.

webrazzi mobil 2014 visa europe türkiye merve tezel 2

Tezel, Türkiye'de mPOS gibi teknolojilerin gelişmesi için, özellikle de pos terminallerinin artabilmesi için bazı yasal düzenlemelerin de mutlaka gerekli olduğunu vurguladı.

Visa Avrupa, mobil temassız ödemelerde 52 proje ve 41 üye banka ile 14 pazarda varlık gösteriyor. Projelerin büyük çoğunluğu mobil operatörlerle hayata geçirilen SIM bazlı çözümler, yüzde 40'ı ise mobil operatörlerden bağımsız: iPhone için geliştirilen aparatlar ya da hafıza kartı tabanlı (microSD) çözümler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.