Apple reklamcılık ekosistemini, daha erişilebilir hale getiriyor

Apple reklamcılık ekosistemini, daha erişilebilir hale getiriyor

App iAdApple, reklamcılık ekosistemini daha erişilebilir hale getiriyor ve bunun için  iAd'in kapılarını, platformun açık olduğu 14 ülkede* kullanıcılara açıyor, ne yazık ki Türkiye bu listede yer almıyor. Artık bu 14 ülkede Apple ID'si olan herkes, iAd Workbench'i kullanabilecek.

Apple'ın reklam oluşturma ve yönetme aracı iAd Workbench, geçtiğimiz yıl piyasaya sürüldü ve öncelikle uygulamaları için reklam vermek isteyen iOS geliştiricileri hedefliyordu. Gelen değişiklikle birlikte Apple hedef kitlesini ciddi ölçüde genişletti.

Apple'ın dün duyurulan değişikliği, iAd içinde geliştirmeler sağlıyor. Reklam kampanyaları oluşturmasına, düzenlemesine ve izlemesine izin veren web tabanlı Workbench'i kullanan müşteriler artık, reklam ünitesinde kısa videolar izleyebiliyorlar. Ve reklamlar izleyicileri sadece mobil bir uygulamaya değil, ayrı bir sayfaya veya öne çıkarılan bir iTunes içeriğine yönlendiriliyor.

Bunların yanında reklamlar yalnızca tıklama başına maliyet hesabıyla fiyatlanmıyor, bunun yerine etki başına maliyetle (CPM) de fiyatlar hesaplanabiliyor. Workbench'in hala iOS kullanan telefon ve tabletlerde çalıştığını söylemekte de fayda var. Apple, Workbench'le reklam verenlerin kampanyalarını oluşturmasına, fiyatlandırmasına ve hedeflemesine izin verdiğini söylüyor. Bunun ardından reklamlar 24- 48 saat içinde yayına alınıyor.

iAdWorkbench screen

Apple, iAd programını, 2010 yılında Quattro Wireless'ı 275 milyon dolara aldıktan sonra açtı ve öncelikle büyük kurumsal şirketleri hedefledi. İlk açıldığında reklamların satın alma fiyatı 1 milyon dolarken, 2011'de 500 bin ve 2012'de 100 bin dolara düştü. Geçtiğimiz yıl açılan iAd Workbench'te ise bu fiyat 50 dolardan başlıyordu.

Apple'ın reklam programındaki dramatik fiyat düşüşleri aslında şirketin hedef kitlesindeki değişimi de net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu anlamda şirketin daha çok Google'a benzediği yönünde yorumlar da yapılıyor zira Google, AdWords'le küçük işletmeleri hedefleyebiliyor. Ancak Apple'ın video oynatma gibi özellikleri eklemesi, film stüdyoları gibi büyük müşterilerin dikkatini çekebilecek nitelikte.

eMarketer'a göre Apple'ın geçtiğimiz yıl 260 milyon dolar gelir sağlayan iAd platformunun bu yıl bu sayıyı 487 milyon dolara çıkarması bekleniyor.

*Bugün iAd'in erişilebildiği ülkelerse şunlar: Avustralya, Birleşil Krallık, Kanada, Fransa, Almanya, Hong Kong, İrlanda, İtalya, Japonya, Meksika, Yeni Zelanda, İspanya, Tayvan ve ABD.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.