Türkiye 1 milyonuncu e-Vizesini verdi

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın 17 Nisan 2013 tarihinden itibaren devreye aldığı Elektronik Vize Başvuru Sistemi evisa.gov.tr üzerinden bugüne dek 1 milyondan fazla vize verildi.

Dünyada 98 farklı ülkenin vatandaşları gerekli şartları taşımaları kaydıyla ülkemize giriş vizelerini Elektronik Vize Başvuru Sistemi'nden alabiliyor. Sadece 3 dakikada 3 adımlık bir formda yapılan başvuruyla birlikte yabancı ülkelerin vatandaşları, Türkiye vizesini sadece internet üzerinden almış oluyor.

2013 yılında toplam 35 milyon yabancının ziyaret ettiği Türkiye'ye yapılan girişlerin yüzde 60'ı vizesiz, yüzde 40'ı ise vize alarak gerçekleştiriliyor. Belirli ülke vatandaşları, başvurularını internet üzerinden yapabildikleri gibi hudut kapılarımızdan da vize alabiliyorlar. Ancak elektronik vize projesinin nihai amacı vizelerin süreç sonunda sadece internet üzerinden dağıtıldığı bir noktaya gelmek. Böylece hem hudut kapılarında, hem de yurtdışındaki temsilciliklerimizde önemli bir mesai tasarrufu sağlanmış olacak.

1 milyonuncu vizeye hediye uçak bileti

Dışişleri Bakanlığı, şık bir hareket yaparak uygulamanın 1 milyon rakamına erişmesini kutlamak amacıyla, 1 milyonuncu e-vizeyi alan kişiye Türk Hava Yolları tarafından gidiş-dönüş uçak bileti hediye etmeye karar vermiş. 1 milyonuncu e-Vizeyi alarak hediyeye hak kazanan İngiltere'de yaşayan Hindistan vatandaşı Priyanka Katara, Londra-İstanbul gidiş dönüş uçak biletinin sahibi oldu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, yazdığı blog yazısında bu hikayeyi de detaylarıyla anlatmış. Önce bilet kazandığına ikna olmayan ve kandırıldığını düşünen Priyanka Katara, Dışişleri Bakanlığı görevlilerince ikna edilmeyi başarmış. Blog yazısında bir sonraki hedeflerini 10 milyonuncu e-Vize'yi vermek olarak belirleyen Koru, elektronik vize sisteminin getirdiği zaman ve emek tasarrufunun da altını çizmiş, ki bu konuda kendisine katılmamak mümkün değil.

Dışişleri Bakanlığı'nın yeni hedefleriyle birlikte, sisteme de bazı yenilikler geleceği resmi olarak duyuruldu. Şu ana kadar sistem üzerinden sadece kredi kartı ile ödeme kabul ediliyorken, artık banka kartları da ödemede kullanılabilecek. e-Vize'leri hudut kapılarında verilmesi için gişeler açmaya başlayacak olan Dışişleri Bakanlığı, ilk uygulamasını da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapacak.

Son olarak, şu anda sadece İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinde hizmet veren sisteme Arapça, Çince, Hollandaca, Lehçe, Almanca ve Norveççe dillerinin de Nisan 2014'ten sonra ekleneceğini belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.