MUBI'ye dördüncü turda 7.5 milyon dolar yatırım geldi

MUBI'ye dördüncü turda 7.5 milyon dolar yatırım geldi

Geçen yılın sonlarında iOS platformlarına da taşınan çevrimiçi sinema servisi MUBI 7.5 milyon dolar yatırım aldı. Dördüncü tur yatırımda yer alan isimler arasında Londra Belediye Başkanı Boris Johnson da var.

Bu yatırımla beraber MUBI'nin bugüne kadar aldığı yatırım toplamı 12 milyon doları buldu. Hedef, MUBI'yi yönetmen sinemasının global tek dağıtımcısı haline getirmek.

MUBI'den Webrazzi'ye verilen bilgiye göre yeni tur yatırıma Can Serter, Cem Tüfekçi, Umur Özal, Martin Varsavsky, Working Titles Film yöneticisi Eric Fellner ile birlikte MMC Ventures, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Simon Patterson ve Silver Lake Partners Avrupa ofisinden Joe Osnoss'un oluşturduğu finansman grubu katıldı.

MUBI-Web-Efe-Profile

MUBI'nin kurucusu Efe Çakarel, yeni yatırımla elde ettikleri kaynağı, yönetmen sineması ve festival filmlerinin online izlenmesini sağlayan benzersiz küresel dağıtım ağının büyütülmesinde kullanacaklarını söyledi. Çakarel'in Webrazzi'ye verdiği bilgiye göre MUBI'nın şu anda 7 milyondan fazla kayıtlı üyesi bulunuyor ve geliri haftada yüzde 3 gibi hızlı bir oranda artıyor.

Çakarel'in yeni fonlama vesilesiyle paylaştığı bir diğer bilgi, servisin Android versiyonunun da bu çeyrekte kullanıma sunulacak olması.

MUBI, Çakarel tarafından 2007'de, sinemaseverler için bir sosyal ağ konseptiyle ve 'The Auteurs' adıyla Palo Alto'da kurulmuştu. 2010'da adını MUBI olarak değiştiren şirket eşzamanlı olarak VOD (video-on-demand) servisini devreye soktu. Şirket bugün Palo Alto dışında Londra, İstanbul ve Münih'te ofisleri bulunan 50 kişilik bir ekipten oluşuyor.

MUBI'nin uyguladığı film servis yöntemi de diğer VOD modellerinden farklı. Aylık cüzi bir bedel karşılığında (Türkiye'de 5,99 TL) aboneler şirketin küratörleri tarafından belirlenen 30 filme erişim hakkına sahip oluyor. Her gün bu 30 filme bir yenisi eklenirken, kronolojik olarak en sondaki film listeden düşüyor. Bir platformda yarıda bırakılan filmin kalan kısmı başka bir platformda tamamlanabiliyor. Bir filmi iPad'e indirip izin verilen 30 günlük süre içinde offline olarak izlemek de mümkün.

MUBI'nin kataloğu da inanılmaz zengin. Dünyanın en önemli sanat sineması dağıtımcıları The Criterion Collection ve Celluloid Dreams ile birlikte Martin Scorsese'nin kurucusu olduğu World Cinema Foundation da MUBI'nin hissedar ve destekleyicileri arasında.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.