Twitter’ın elindeki veriler bilimsel araştırmaların seyrini değiştirebilir

Twitter’ın elindeki veriler bilimsel araştırmaların seyrini değiştirebilir

Twitter’ın 214 milyon aktif kullanıcısı her gün 500 milyonun üzerinden tweet gönderiyor. Ortaya çıkan bu devasa veri yığını, ne aradığını bilenler için tam anlamıyla bir altın madeni. Fakat bu çapta bir veriyi düzenli olarak takip ve analiz etmek hiç kolay değil. Elindeki bu büyük gücün farkında olan Twitter yaptığı özel anlaşmalarla verilerini uygun gördüğü çözüm ortaklarıyla paylaşıyor.

Bundan bir süre önce CNN ve Dataminr ile özel bir anlaşma yapan Twitter, kısa süre önce de müzik alanında benzer bir anlaşmayı 300 Entertainment ile imzalamıştı. Twitter’dan son gelen haberler ise veri paylaşımı konusunda bu kez de araştırmacılar ve akademisyenlere özel bir çalışma yapıldığını gösteriyor.

Bu da Twitter’ın verilerinin çok daha geniş kitlelere fayda sağlayacak amaçlarla kullanılabilmesinin önünü açabilir…

Twitter bu anlaşma ile birlikte, belli sayıda araştırma kurumuna halka açık ve tarihi verilerine erişim hakkı tanıyacak. Araştırmacılar ve akademisyenler de bu verileri kendi devam eden araştırmaları dahilinde analiz ederek, raporlarında detaylı bir şekilde kullanabilecekler.

Twitter verilerinin bilim insanlarının elinde olması çok ilginç sonuçlar doğurabilir. Örneğin Twitter’ın verdiği bir örnek, tweet’lerin analiz edilmesiyle küresel grip salgınlarının izini sürmek. Elinde Twitter’ın verileri ile araştırmacılar bu sayede salgınların küresel olarak ne yönde yayıldığını ve nasıl önlemler alınabileceğine dair çalışmalar yapabilirler. Bu sadece bir örnek ve kullanım alanları araştırmacıların ihtiyaçları ve hayal güçleri ile sınırlı...

Twitter, bu programa dahil olmak isteyecek Üniversite ve araştırma kurumları için son başvuru tarihi 15 Mart olarak belirledi ve bu süreç için özel bir başvuru sayfası hazırladı. Umarız Türkiye’den de kurumlar bu programa ilgi gösterir ve dahil olarak sadece ülke değil, bölge için de faydalı araştırmalar gerçekleştirebilirler...

Görsel Kaynak: Quka / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.