Google ABD ordusu için robot geliştiren Boston Dynamics'i satın aldı

Google ABD ordusu için robot geliştiren Boston Dynamics'i satın aldı

Henüz 10 gün önce Japonya ve ABD merkezli yedi robot teknolojisi firmasını satın aldığını duyuran Google, bu alandaki en sansasyonel alımnı dün gerçekleştirdi ve son yılların en ilgi çeken robot geliştiricisi Boston Dynamics'i bünyesine kattı.

The New York Times'ın haberine göre Google, ABD ve Japonya'da yerleşik bu 8 firmayı tek bir çatı altında toplayarak dünyanın en büyük robot donanım ve bilişim birimini oluşturmayı hedefliyor. Bu satın almaların arkasındaki isim ise elbette Android işletim sistemini dünya lideri haline getiren ve daha sonra bu görevini devrederek Google'ın robot teknolojileri biriminin başına geçen Andy Rubin.

Google'ın Massachusetts merkezli  Boston Dynamics için ne kadar para ödeyeceği bilinmiyor. Diğer kontrat detayları da henüz gizli ve firmanın bunları açıklamayı düşünmediği de gazetenin haberinde yer alıyor. Satın alımla ilgili akla ilk gelen sorulardan biri ABD ordusu adına ileri teknoloji araştırma projelerini ihale edip yöneten DARPA ajansı için BD'nin üstlendiği işlerin ne olacağı. Google'ın bu işleri tamamlayacağı, ancak sonraki dönemlerde bir 'ordu tedarikçisi' olarak kalmayı planlamadığı belirtiliyor.

Tamamlanacak işler arasında en önemlisi, 10.8 milyon dolar ödenekle yürütülen Atlas insansı (humanoid) robot projesi. Farklı firmalara da aynı ödevi veren DARPA, daha sonra bunlar arasından bir şampiyon belirleyecek ve onu 2 milyon dolarlık kaynakla ödüllendirecek.

Son kullanıcı biraz bekleyecek

DARPA, geliştirilmesini istediği robotların amacını 'doğal afetlerde ve yıkımlarda insanların giremeyeceği riskli bölgelerde kurtarma ve temizleme çalışmalarını yerine getirmek' olarak açıklıyor. Tabi şu anda iki ve dört ayaklı prototipleri üzerinde çalışılan robotların kullanım alanlarının bunlarla sınırlı kalmayacağı kesin. Ticari ürün üretmeyen BD, Sony'nin robot köpek Aibo projesine de danışmanlık yapmıştı. BD, dengesini hiç kaybetmeden saatte 47 kilometre hızla koşabilen Cheetah ve ağır nesneleri kaldırabilen Big Dog isimli robot prototiplerinin sahibi.

GoogleBot'ların patronu Andy Rubin
GoogleBot'ların patronu Andy Rubin

Google'ın kazanacağı bu teknolojileri ilk aşamada nihai tüketiciye ürün olarak sunması planlanmıyor. Hedefte daha çok işletmelerle kurumların üretim süreçleri için destek çözümleri, sağlık asistanları ile arama-kurtarma araçları üretmek ve tabi Google'ın haritalama çalışmalarında kullandığı sürücüsüz otomobil ve uçan araçlara daha becerikli takım arkadaşları eklemek bulunuyor. Nitekim Google'ın 10 gün önce satın aldığı 7 firmanın büyük kısmı da fabrikalarda kullanılan robotik kol ve cihazların geliştirme, yazılım ve üretiminde uzmanlaşmış firmalar.

Aşağıdaki YouTube videoları BD'nin becerikli ve pek çok kimse için 'ürkütücü' prototipleri hakkında bir fikir verebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.