Teknoloji devlerini birbirine düşüren dev patent davası

Teknoloji devlerini birbirine düşüren dev patent davası

Teknoloji devlerini birbirine düşüren dev pantet davasıTeknoloji dünyasında patent savaşları çok uzun zamandır devam ediyor. Hatta 2010 yılında bu konuyla ilgili son derece ilginç bir infografiğe yer vermiş ve kimin kime neden dava açtığını açıklamaya çalışmıştık.

Ardından “Pantentlerin Saldırısı” başlığı ile sizlere iki farklı analiz (1, 2) sunmuş ve kızışan patent savaşlarındaki son gelişmeleri aktarmıştık. Aslında o zamandan bu yana patent davaları pek de hız kesmiş değil, fakat son gelen bir haber bu kez devlerin çok daha ciddi bir mücadeleye girdiklerini gösteriyor.

Bu mücadelenin bir tarafında Rockstar adlı organizasyon bulunuyor. Bu kurumun destekçileri arasında ise Apple, Microsoft, BlackBerry, Ericsson ve Sony yer alıyor. Açtıkları davada ise karşılarında Google, Samsung, ASUS, HTC, Samsung, Huawei ve LG ve diğer bir kaç firma daha bulunuyor…

Davanın temelinde Google’ın satın alamadığı Nortel patentleri var

Rockstar, söz konusu davayı 2011 yılında satın aldığı Nortel’e ait patentlere dayanarak açıyor. Bu patentlerin ne kadar önemli olduğunu aslında Google’ın da zamanında bu patentlere sahip olmak için büyük çaba sarfetmiş olduğundan anlamak mümkün. Aynı yıl Google da bu patentleri satın almak için pazarlığa 900 milyon dolardan başlamış ve 4,4 milyar dolara kadar çıkmıştı. Fakat sonunda Nortel patentlerini Rockstar 4,5 milyar dolara satın almıştı.

Nortel’i alamayan Google ise rotasını Motorola Mobility’ye çevirmiş ve hatırlayabileceğiniz gibi firmayı sahip olduğu patentleri ile birlikte 12,5 milyar dolara satın almıştı.

Rockstar’ın birinci hedefi Android satışlarını durdurmak

Rockstar bu davasında, Google’ın Android işletim sisteminin Nortel patentlerini ihlal ettiğini söylüyor. Birinci hedefi ise Android’li cihaz üreticilerinin satışlarını engelleyebilmek. En azından belli bir süre için bunu sağlayabilmek bile Rockstar’ın arkasındaki firmalar için büyük bir fayda sağlayabilir.

Eğer bu mümkün olmazsa Rockstar muhtemelen bu kez satın her Android’li cihaz başında belli bir ödeme almaya çalışacak gibi görünüyor.

Teknolojinin zirvesindeki bu kadar çok sayıda firmayı karşı karşıya getirmiş olması açısından bu oldukça önemli bir dava. Sonucu ise ekosistemdeki taşları oynatabilecek kadar büyük olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.