Bir milyar Android aktivasyonuna ulaşan Google’ın ikinci milyar için silahı: KitKat

Bir milyar Android aktivasyonuna ulaşan Google’ın ikinci milyar için silahı: KitKat

KitKatKitKat’ı hatırlıyor musunuz? Google’ın Eylül ayında resmen duyurduğu ve adını Nestlé’nin ünlü gofretinden alan yeni Android sürümü ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Google’ın resmi blogunda yaptığı açıklama Android KitKat ile ilgili merak edilen konulara ışık tutuyor.

Yapılan açıklamadaki detaylar, KitKat’ın Google için yeni bir Android sürümü olmanın çok daha ötesinde, büyük Android projesinin ikinci önemli kısmına geçiş olduğunu gösteriyor. Google, KitKat ile sadece yeni nesil ve gelişmiş özelliklere sahip akıllı cihazları değil, düşük özelliklere sahip cihazları da hedefliyor.

KitKat, Google için piyasada çok farklı özelliklere sahip Androidli telefonların neden olduğu fragmantasyon sorununu çözmeye en büyük aday. Bu da kullanıcılar ve özellikle de gelitştiriciler için son derece önemli bir haber…

Hedef 2 milyar aktivasyon

Bundan yaklaşık 1 ay önce 1 milyar Android’li cihaz aktivasyonuna ulaştığı açıklayan Google için KitKat ikinci milyara ulaşmanın yolu olabilir. Google’ın 2014 yılındaki hedefi ise bu sayıyı 2 milyara çıkartabilmek.

Bu hedefe ulaşabilmenin yolu ise gelişmekte olan ülkelerden geçiyor. Google'ın yaptığı açıklamaya göre bu tanıma uyan bölgelerdeki akıllı telefon penetrasyonu sadece yüzde 5 civarında. Bu da henüz el değmemiş çok büyük bir pazar anlamına geliyor. Bu pazarın en büyük sorunu ise alım gücünün düşük olması. Bu nedenle Apple’ın iPhone ile girmesi pek de kolay değil.

Android KitKat ile Nokia’nın tahtını sallama niyetinde

Ağırlıklı olarak nitelikli (fakat akıllı olarak tanımlanmayan) telefonların hüküm sürdüğü bu bölgelerde şu anda Nokia’nın gözle görülür bir üstünlüğü var. Özellikle 1,5 milyarın üzerinde satışa ulaşmış Asha serisi Nokia’nın bu coğrafyalardaki en önemli gücü. Hatta bunun öneminden Microsoft’un Nokia satın almasının detaylarından bahsederken de değinmiştik.

Eğer Google, Android’in bu bölgelerde yaygınlaşmasını istiyorsa düşük nitelikli akıllı telefonların üretilmesinin önünü açmak zorunda. İşte KitKat da bu noktada devreye giriyor. sadece 512 MB belleğe sahip cihazlarda bile sorunsuz bir şekilde çalışabilen KitKat, üreticilerin bu pazarların alım gücüne uygun Android çalıştırabilecek akıllı telefonlar üretebilmelerini mümkün kılıyor.

Google’ın ilk hedefi ise üreticilerin Android KitKat ile Brezilya, Hindistan, Meksika, Rusya ve Endenozya gibi pazarın çok hızlı büyüme potansiyeline sahip olduğu bögelerin beklentilerine uygun cihazlar üretebilmesini sağlamak.

İşte bu büyük planın parçası olan KitKat artık resmi olarak piyasada ve önümüzdeki günlerde Android cihazlarda otomatik güncelleme ile yaygınlaşmaya başlayacak. Bu sayede bugüne kadar yarısı işletim sistemini hiç güncellememiş olan akıllı telefon sahipleri de pratik bir şekilde Android’in yeni sürümüne kavuşmuş olacaklar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.