Android'in lider olduğu akıllı telefon pazarı geçen yıla oranla %45 büyüdü

Android'in lider olduğu akıllı telefon pazarı geçen yıla oranla %45 büyüdü

Mobil cihazların sürekli artan üretim rakamları devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Samsung'un akıllı telefon satışlarında %2'lik büyüme göstermesi akıllı telefonların hızının düştüğü olarak yorumlansa da Strategy Analytics'in raporuna göre mobil cihaz üretimi iki haneli büyümesini devam ettiriyor.

Geçen sene üçüncü çeyrekte 172.8 milyon akıllı telefon üretimi yapılırken bu yılın aynı döneminde rakam 251.4 milyon adede yükseldi. Saatte yaklaşık 28.000 akıllı telefon üretiminin gerçekleştiği pazara oransal açıdan baktığımızda bir yıl içerisinde %45'lik büyüme gerçekleşmiş.

Raporda dikkat çeken rakamlardan bir diğeri ise akıllı telefonların işletim sistemlerinde her 10 cihazdan 8'ini Android bazlı olması. Apple'ın akıllı telefon üretimi geçen seneye göre 25.6 milyon adetten 33.4 milyon adede yükselmesine rağmen iOS bazlı akıllı telefonların pazar payı %15.6'dan %13.4'e düşmüş.

Android tabanlı akıllı telefonların açık ara pazar lideri olduğu raporda, dikkat çeken bir diğer nokta ise Windows Phone mobil işletim sistemine sahip cihazlar 3.7 milyon adetten 10.2 milyon adede yükselmiş. Bu artış ile %175 büyümeyi yakalayan Microsoft, işletim sistemi bazında böylece Windows Phone ile pazar payı %2.1'den %4.1'e yükseltmiş.

Apple cihaz üretiminde %25'lik artışı yakalamasına rağmen pazardan daha hızlı büyüyemediği için %2.2 pazar kaybettiği akıllı telefon pazarında tüm rakamlarda kaybeden ise BlacBberry. BlackBerry bir önceki yıla göre 3'te 1'ine küçülerek 7.4 milyon adet olan üretim adedi 2.5 milyona düşmüş.

strategic-analytic-2013-akilli-telefon

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.