Mobil yatırımlar ABD'de zirve yaptı, en aktif yatırımcı 500 Startups oldu

Mobil yatırımlar ABD'de zirve yaptı, en aktif yatırımcı 500 Startups oldu

Akıllı telefonlar ve tabletler internet trafiğinde önemli bir pay almaya başladı ve bu alandaki yatırımlar giderek artıyor. 2013'ün 3. çeyreğinde mobil şirketlere yapılan yatırımlar ABD'de ilk kez 1 milyar dolar sınırını geçti.

CB Insights'ın verilerine göre geride bıraktığımız çeyrekte mobil şirketlere yapılan yatırımlar 1.126 milyar dolara ulaştı. Yatırım hacmi bir önceki çeyrekte 822 milyon dolar, 2012'nin 3. çeyreğinde ise 968 milyon dolardı.

3. çeyrekte yatırım sayısı  da zirve yaptı

Mobil ve telekomünikasyon sektörü için oldukça önemli görünen bu büyümede yatırım anlaşması sayısı da son 5 ayın en yüksek seviyesinde.

Son 5 çeyreğe bakıldığında en fazla anlaşma, en az yatırım hacminin olduğu 2012'nin son çeyreğinde (122) imzalanmıştı. Ancak geçtiğimiz çeyrekte imzalanan yatırım sayısı 150'ye çıkmış ve beklentiler bir basamak daha ileri taşınmış oldu.

cb insights mobil yatirimlar

En çok ilgiyi müşterişi ilişkileri girişimleri görüyor

Yatırımlar kategorilendirildiğinde 'müşteri ilişkileri yönetimi' yüzde 38 gibi büyük bir payla ile ilk sırada yer alırken, 'iş zekası, analitik ve performans yönetimi' girişimleri yüzde 9 payla 2. sırayı almış. Üçüncü sırada ise ödeme çözümleri var, payı yüzde 6.

İlk 3'ten sonraki sıralama fotoğraf, sağlık hizmetleri, kablosuz telekom ekipmanları, konum tabanlılık-navigasyon, konferans-iletişim ve oyunlar şeklinde uzuyor.

cb insights mobil yatirimlar 500 startups

En aktif yatırımcı 500 Startups

Yatırımcılara bakıldığında ise en aktif yatırımcının Webrazzi Summit 2013'te de konuk ettiğimiz 500 Statups olduğunu görüyoruz. Listenin ikinci sırasında prestijli yatırımcılardan Andreessen Horowitz var. Üçüncülük ise Google Ventures'da.

Küçük ama sık yatırım yapan 500 Startups'ın kurucusu Dave McClure, Webrazzi Summit 2013'te şimdiye kadar 600 yatırım yaptıklarını açıklayarak ciddi bir mesaj vermişti. Mobil sektörün büyüme hızı ve 500 Startups'ın Türkiye pazarına da eğildiği düşünülürse küçük ama hızlı yatırım anlayışının yerli yatırımcılar arasında artması gerektiğinin altının bir kez daha çizmek gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.