Aslanoba Capital yatırımlarına insan kaynakları ve finans alanlarında destek vermeye başlıyor, hedef "platform VC" olmak

Aradan geçen yaklaşık olarak 9 aylık süre içinde 36 girişime yatırım yapan Hasan Aslanoba, toplamda 30 milyon doların üzerinde bir rakamı Türkiye internet sektörüne aktardığını Webrazzi Summit 2013'te paylaşmıştı.
Aslanoba Capital yatırımlarına insan kaynakları ve finans alanlarında destek vermeye başlıyor, hedef

Aslanoba Capital LogoHasan Aslanoba'nın ilk yatırım haberini 29 Ocak tarihinde sizlerle paylaşmıştık. Aradan geçen yaklaşık olarak 9 aylık süre içinde 36 girişime yatırım yapan Hasan Aslanoba, toplamda 30 milyon doların üzerinde bir rakamı Türkiye internet sektörüne aktardığını Webrazzi Summit 2013'te paylaşmıştı.

Yatırımlarına başladıktan bir süre sonra Aslanoba Capital olarak şirketleşen Hasan Aslanoba; Haziran ayında da Cankut Durgun'u yönetici direktörlüğe getirmişti. Bu yazıda ise sizlere Aslanoba Capital'de kısa süre önce gerçekleşen, Durgun'un kişisel blogunda yazdığı gibi stratejik gelişmelerden bahsedeceğiz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yaklaşık 12 tanesi e-ticaret şirketi olmak üzere 36 farklı girişime yatırım yapan Aslanoba Capital, bu girişimlerden gelen talepler doğrultusunda bünyesine insan kaynakları ve finans konularında iki profesyoneli takıma dahil etmiş. Aslanoba Capital'de girişimlere yardımcı olacak yeni isimler insan kaynakları konusunda eski Peak Games'li Sevla Serbest ve finans konusunda da eski Ernst & Young'lı Tugba Gulcu.

Cankut Durgun'un yazdığı blog yazısında da belirttiği gibi özellikle ABD'de sıkça görülen ve İngilizce olarak "platform VC" şeklinde adlandırabileceğimiz bir model söz konusu. Andreessen Horowitz ve Google Ventures'ı örnek olarak gösterebileceğimiz platform VC'ler, yatırım yaptıkları girişimlere insan kaynakları, finans ve pazarlama gibi alanlarda destek oluyorlar. Durgun'un da bahsettiği gibi Aslanoba Capital de yukarıda yer verdiğimiz gelişmelerden anlayabileceğiniz gibi aynı modeli uygulamaya başlıyor.

hasan-aslanoba-webrazzi-summit

"Girişimcilerimiz bize en çok insan kaynakları alanında destek isteğinde bulunuyorlardı."

Ayrıca konuyla ilgili olarak Aslanoba Capital Yönetici Ortağı Cankut Durgun ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Yazının devamında bu röportajı bulabilirsiniz.

Erman Taylan: Bugüne kadar yatırım yaptığınız girişimlerden size en çok hangi konularda soru/yardım isteği geliyordu?

Cankut Durgun: Girişimcilerimiz bize en çok insan kaynakları alanında destek isteğinde bulunuyorlardı. Buna ilave olarak finansal hizmetler alanında sunacağımız destek girişimlerimizin performanslarını takip edip ileride gercekleşecek yatırım raundlarına hazır olmaları için çok önemli. Bundan dolayı öncelikli olarak bu hizmetleri sunmaya karar verdik.

Cankut Durgun - Aslanoba Capital

Cankut Durgun - Aslanoba Capital

E. T.: İnsan kaynakları ve finans haricinde; örneğin yazılım, kullanıcı deneyimi veya  online pazarlama gibi konularda da yatırım yaptığınız girişimlere destek olmayı düşünüyor musunuz? "Platform VC" olma noktasında yakın gelecekte ne gibi adımlar atacaksınız.

C. D.: İleri dönemlerde değişebilmekle beraber, şu anda uzun vadeli danışmanlık yapılabilen alanlarda hizmetler sunmaya karar verdik. Yazılım, kullanıcı deneyimi ve online pazarlama gibi konular gündelik olarak üzerinde çalışılması gereken alanlar oldukları için bunların girişimlerin kendi bünyelerinde ele alınmaları gerekiyor.

"Yatırımımızı takip eden aylarda 10 katın üzerinde büyüme göstermiş farklı girişimlerimiz bulunuyor."

E. T.: Bu haber yakın gelecekte Aslanoba Capital'in yatırımlarına ara vereceği, veya sayıca yavaşlayacağı anlamına da geliyor mu?

C. D.: Platform VC yapısına geçiyor olmamızdan dolayı değil, ancak en iyi girişimlere yatırım yapmaya odaklandığımızdan dolayı ileri dönemlerde yatırım hızımız geçmiş yıldan daha yavaş olacak. Geçmiş yıl içerisinde sadece 2013'te kurulmuş girisimlere değil, buna ilave olarak birkaç yıldır faaliyet gösteren ve yatırımı hak etmiş ancak henüz alamamış girişimlere destekte bulunduk. İleride yatırımlarımız kaliteli yeni girişimlerin doğma oranına göre şekillenecek ve bu doğal olarak yatırım hızımızın yavaşlaması demek.

E. T.: Bugüne kadar Aslanoba Capital'in yatırım yaptığı girişimler yollarına nasıl devam ediyor, genel gidişattan memnun musunuz?

C. D.: Portföyümüzün performansından şu anda çok mutluyuz. Girişimlerimizi uzun vadeli bir bakış açısıyla değerlendirmemize rağmen şimdiden farklı dikeylerde yıldızlaşan girişimlerimiz bulunuyor. Yatırımımızı takip eden aylarda 10 katın üzerinde büyüme göstermiş farklı girişimlerimiz bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.