Google, Facebook ve Microsoft ucuz internet için güçlerini birleştirdi

Google, Facebook ve Microsoft ucuz internet için güçlerini birleştirdi

Bundan bir süre önce sizlere teknoloji devlerinin internet erişimini yaygınlaştırmak için hayata geçirdikleri Internet.org projesinden bahsetmiştik. Bu projede yer alan Facebook ve Samsung gibi firmalar dünya çapında internet erişimini, öncelikli olarak mobil cihazlar üzerinden sağlamak için kolları sıvamıştı.

Facebook bu kez benzer başka bir projede daha yer alıyor. Üstelik bu kez yanında Google, Microsoft, Yahoo ve Cisco gibi firmalar da var. Alliance for Affordable Internet ya da kısaca A4AI olarak adlandırılan bu projenin amacı dünyanın her bölgesine internetin uygun fiyatlar ile sunulabilmesini sağlamak.

Web’in babası sayılan Tim Berners-Lee’nin de yer aldığı bu oluşum, öncelikli olarak az gelişmiş olan ülkelerdeki internet erişimi sorununun çözülmesi konusunda çalışmayı hedefliyor.

A4AI tarafından yapılan açıklamaya göre şu anda gelişmekte olan ülkelerdeki 1,1 milyar hanenin yüzde 91’inin internet erişimi bulunmuyor. Bunun başlıca nedeni ise geniş bant internetin yüksek fiyatları olarak göze çarpıyor.

İnternet erişim bedeli aylık gelirin yüzde 30’u

A4AI tarafından sunulan bilgilere göre gelişmiş olan ülkelerde geniş bant internet ortalama bir ailenin aylık gelirinin yaklaşık yüzde 1,7’si karşılığında sağlanabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise internet bağlantısı için ailelerin aylık gelirlerinin yüzde 30,1’ini gözden çıkarmaları gerekiyor. A4AI tarafından belirlenen hedef ise geniş bant internetin tüm dünyada aylık gelirin yüzde 5’inin altına düşürülmesini sağlamak.

Google’ın da özel bir blog yazısı ile duyurduğu bu iş birliği ufak birkaç fark dışında Zuckerberg’in başını çektiği Internet.org projesini andırıyor. Fakat A4AI projesinin yöneticiliğini üstlenen Sonia Jorge ikisinin kesişen kısımları olmasına rağmen aslında sorunun farklı açılarına odaklandıklarını söylüyor.

A4AI ve Internet.org’u farkı ne?

Jorge, Internet.org projesinin teknik konular ve internet çevresinde geliştirilecek iş imkanlarına odaklandığını belirtirken, A4AI projesinin ise ağırlıklı olarak internet erişimi ve bu konudaki düzenlemeleri ele aldığını söylüyor. Örneğin A4AI kapsamında internet erişim maliyetlerini düşürmek amacıyla servis sağlayıcıların daha fazla alt yapı paylaşımı gerçekleştirmesini teşvik etmek hedeflerden biri.

Kısa aralıklarla ortaya çıkan ve benzer özelliklere sahip bu iki proje, teknoloji ve internet dünyasının dev firmalarının dünyada internet erişimine sahip olmayan yaklaşık 5 milyar kişiyi dijital dünyaya taşımak konusunda ne kadar istekli olduklarını da gösteriyor. Bu çalışmaların arkasında uzun vadede gerçekleşecek ticari beklentiler olduğuna kuşku yok ama bu tarz bir ticari motivasyonun geri kalan 5 milyar kişinin de internet erişimine kavuşabilmesini sağlayarak dijital devrimin hız kazanmasını sağlayacak olması da son derece önemli bir gelişme.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.