BlackBerry hala alıcısını bekliyor

Eski güzel günlerini mumla arayan BlackBerry açıkladığı büyük zarara rağmen potansiyel alıcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Kurucusunun da talip olduğu BlackBerry’ye şu ana kadar yapılan en somut teklif Fairfax’tan gelmişti.

Firmanın hisselerin yüzde 10’nunu hali hazırda elinde bulunduran Fairfax şirketin tamamını 4.7 milyar dolarlık değerleme ile satın alma için başvuruda bulunmuş ve satışa onay çıkmıştı. Herkes bu gelişme ile BlackBerry’nin yeni sahibini bulduğunu düşünürken, Reuters aslında durumun bundan biraz daha farklı olduğunu iddia ediyor.

Reuters’in haberine göre Fairfax’in ön anlaşmasına rağmen BlackBerry daha karlı bir anlaşma için potansiyel alıcıları aramaya devam ediyor. Satın alma için adı geçen firmalar arasında ise Cisco, Samsung ve Google da bulunuyor…

Teklif şu anki tahmini değerin neredeyse yarısı

Toplam değerinin 8 ile 10,5 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen BlackBerry için 4,7 milyar doların düşük, hatta gerçek değerinin neredeyse yarısında olması firmanın seçeneklerini açık tutmak için uğraşmaya devam etmesinin en önemli nedeni. BlackBerry kötü ihtimalle 4,7 milyar dolar değerlemeye razı olmaya hazır ama yatırımcılar daha iyi bir teklif gelebileceği umudunu taşımaya devam ediyorlar.

Fakat görünen iki önemli sorun var. Birincisi eğer BlackBerry, Fairfax’ten farklı bir firmaya satılacak olursak yapılan ön anlaşma nedeniyle Fairfax’e hisse başına 0,3 dolar ödeme yapılması gerekiyor. Bu da olası diğer bir tekliften gelecek paranın bir kısmının boşa gidecek olması anlamına geliyor.

BlackBerry için zaman hızla tükeniyor

İkincisi sorun ise şirketin değerinin hızla azalıyor olması. Analistler BlackBerry’nin önümüzdeki 18 aylık dönemde 2 milyar dolara yakın bir zararla karşılaşacağını ve elindeki nakdin tükeneceğini ön görüyorlar. Firmanın yeni sahibinin BlackBerry’nin bu hızlı değer kaybını 18 ay gibi kısa bir sürede yavaşlatma ihtimali pek yüksek görünmüyor. Bu da potansiyel alıcılar için yapılacak ödemeden daha fazla bir maliyet altına girmeyi kabul etmek anlamına geliyor.

Buna rağmen Reuters şu anda Cisco, Samsung, Google, LG, Intel ve SAP’nin BlackBerry’yi satın almak konusunu ciddi bir şekilde değerlendirdiğini söylüyor.

Peki sizce tüm bu olumsuz manzaraya rağmen Fairfax’in teklifinin üzerine çıkmaya cesaret edebilecek bir şirket çıkabilecek mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.