Girişim sermayesinin başkenti San Francisco yaz dönemini nasıl geçirdi [infografik]

Girişim sermayesinin başkenti San Francisco yaz dönemini nasıl geçirdi [infografik]

Yaz dönemi, sadece ülkemizde değil yurt dışında da turizm sektörü haricindeki şirketlerin iş yükünün hafiflediği ve yıllık izinlerin kullanıldığı dönemler. San Fransisco'da girişim sermayesi şirketleri için yaz tatilden ziyade yatırım ile geçmiş. Yatırım araştırma şirketi Pitchbook'un 2013'ün 3. çeyreğini inceleyen raporunda dikkat çeken rakamlar paylaşılıyor.

Google Ventures, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Andreessen Horowitz ve First Round Capital'in aralarında bulunduğu girişim sermayesi şirketleri tabiri caizse arı gibi çalışmışlar. Bir önceki çeyrekte 2.9 milyar dolar dağıtan girişim sermayesi şirketlerinin toplam yatırım miktarı 3. çeyrekte 3.1 milyar dolar'a ulaşmış.

Yaz başında ABD merkez bankası FED'in parasal genişlemeyi durduracağını açıklamasına rağmen girişim sermayesi şirketlerinin artan yatrımları önem taşıyor. Sektör bazlı yatırım dağılımından, yatırım serilerinde ortalama değerlemeye kadar rakamlara birlikte bakalım.

yatirim-anlasmalarinin-sektor-bazli-sayisi

Risk sermayesi şirketlerinin yatırım miktarı bir önceki çeyreğe göre yatırım miktarı artarken, yapılan anlaşma sayısı 311'den 275'e düşmüş. 132 yatırım anlaşması ile yazılım firmalarına yatırım anlaşmaları tüm anlaşmaların %50'sine yakınını oluşturuyor.

Yazılım sektörünün potansiyelini burada bir daha gösteren grafikte, ticari servisler 41 anlaşma ile takip ediyor. Bu iki bilgiye bakarak girişim sermayesinin ticaret ve yazılım odağında devam ettiğini ama yazılım sektörüne ticaretten daha fazla önem gösterdiğini açıkça anlamak mümkün.

3. çeyrekte diğer yatırım anlaşmaları ise medya sektöründe 14 adet ve ilaç & biyoteknoloji sektöründe 15 adet olarak gerçekleşmiş.

yatirim-anlasmalarinin-sektor-bazli-rakami

Sektör bazlı yatırım anlaşmalarının miktarlarına bakıldığında ise, yazılım sektöründe yapılan yatırım sayısının yatırım miktarı bakımından ticari servisleri geçtiği grafikten anlaşılıyor. Yazılım sektörüne 1.54 milyar dolar yatırım yapılmışken ticari servislere yapılan yatırım 32o milyon dolar olarak gerçekleşmiş.

132 yatırım anlaşması ile 1.54 milyar dolar yatırım alan yazılım sektörüne anlaşma başına 11 milyon dolar yatırım olarak gerçekleşmiş. Ticari servislerde ise anlaşma başına yatırım miktarı 8 milyon dolar seviyesinde.

Bilgisayar donanım alanında yapılan 250 milyon dolar yatırım ile yazılım ve ticari servisleri takip ediyor. Girişim sermayesi şirketleri ilaç & biyoteknoloji sektörüne 2200 milyon dolar yatırım yaparken medya sektörüne giden yatırım 8 milyon dolar olarak gerçekleşmiş.

3. çeyrekte rakamsal açıdan bakıldığında en büyük yatırımlar ise C serisinde Google Ventures'tan 258 milyon dolar yatırım alan Uber, E serisinde 150 milyon dolar yatırım alan veri depolama hizmeti sunan Pure Storage, D serisinde Kleiner Perkins Caufield & Byers'ın da arasında bulunduğu VC'lerden 70 milyon dolar yatırım alan sağlık cihazları üreten girişim Practice Fusion.

Yatırım alan şirketlerin ortalama değerlemesi 22.6 milyon dolar olarak gerçekleşirken tohum yatırımındaki ortalama değerleme ise 5.43 milyon dolar. Tohum yatırımından sonraki serilere bağlı ortalamaya değerlemeye baktığımızda A serisinde 12.4 milyon dolar, B serisinde 27.5 milyon dolar, C serisinde 141.6 milyon dolar değerleme ile yatırım yapılmış.

2013'te şu ana kadar toplamda 39 yatırım yapan Google Ventures 3. çeyrekte UberNoRedInk'in aralarında bulunduğu 16 girişime yatırım yapmış. Andressen Horowitz ve Kleiner Perkins Caufield & Byers 3. çeyrekte 14'er yatırım ile Google Ventures'ı takip ediyor.

İnfografiğin tamamına aşağıda ulaşabilirsiniz.

pitchbook-3-ceyrek-yatirim

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.