Dinlediğini paylaş uygulaması #nwplyng, müziğin Twitter'ı olma iddiasında

Dinlediğini paylaş uygulaması #nwplyng, müziğin Twitter'ı olma iddiasında

Facebook ve Twitter ile zirveye çıkan “paylaşım fenomeni” bir süre sonra bu mecralara sığmaz hale geldi. İçerik oluşturmak ve paylaşmak o denli kolaylaştı ki, içerik tipine göre dikeylerin oluşması pek vakit almadı.

Hindistan menşeli #nwplyng ise müziği kendine dikey olarak belirlemiş bir “dinlediğini paylaş” uygulaması. Soundtracking, Twitter #music, This is My Jam gibi ciddi rekabete sahip bir pazarda kendisine yer açmak için ürününe oyunlaştırma entegre etmiş.

#nwplyng’in oyunlaştırmayı nasıl ve ne amaçla kullandığına geçmeden önce uygulamanın hikayesinden bahsedelim. Girişimin kurucu ortağı Utsav Agarwal, 2011 yılında Los Angeles’tan New York’a uzanan bir yolculuğa çıkmış.

nwplyng-share

Fikrin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

Utsav Agarwal, yaklaşık iki ay süren bu yolculuk sırasında hayranı olduğu Pearl Jam’in konser turunu da takip etmiş. Yolculuk boyunca, solist Eddie Vedder ile tanışması haricinde en çok etkilendiği şey dinlediği müzik, bulunduğu konum ve o anki ruh halinin oluşturduğu bütünlük olmuş. Bu bütünlüğü istediği gibi paylaşacağı bir uygulama bulamayan Agarwal’ı #nwplyng’i geliştirmeye iten de bu olmuş.

Hikayeden de tahmin edilebileceği üzere #nwplyng, dinlediğimiz müziği; konum, fotoğraf ve etiketlerle (hashtag) ile birlikte paylaşabildiğimiz bir uygulama. Buna ek olarak; takip etme, beğenme, yorum yapma ve Twitter, Facebook, Foursquare entegrasyonu gibi sosyal öğelerin tümüne de sahip. Müzik/sanatçı veritabanı olarak iTunes’u kullanan #nwplyng, şarkıların Youtube linklerini de paylaşıma iliştirebiliyor. Telefonunuzda çalan parçayı algılayabildiği gibi, dinlemekte olduğunuz parçaları Gracenote aracılığıyla tanıyabiliyor.

Hindistan hükümeti tarafından desteklenen prestijli bir inkübasyon merkezi olan Startup Village içerisinde yer alan ve yönetim kurulunda Ted Cohen gibi Amerikan müzik sektörünün önemli bir figürünü barındıran #nwplyng, Yalın Girişim’in iyi örneklerinden biri. Uygulama birçok fonksiyonunu üçüncü parti firmalardan sağlayarak, kendisini ayırt edici kılan özelliklerine yoğunlaşmayı tercih ediyor. Gayet kaliteli bir kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımı sunan #nwplyng, bunun kullanıcıların gönlünü kazanmak için yeterli olmayacağının farkında.

Oyunlaştırmanın Anahtar Rolü

#nwplyng gibi müzik paylaşımı ve keşfi sağlayan bir uygulama için “engagement” (kullanıcıların ürüne gösterdikleri aktif ilgi) metrikleri son derece belirleyici bir rol oynar. Alışılmış manada sosyal fonksiyonların “engagement” üzerindeki etkisi gün geçtikçe sıradanlaşırken, bu alanda fark yaratmak isteyen girişimler oyunlaştırma (oyun mekaniklerinin oyun dışı alanlarda, kullanıcı davranışlarını işletme hedefleri doğrultusunda motive edecek şekilde kullanılması) yaklaşımına yöneliyorlar. Kurucu Agarwal da ileri görüşlü bir şekilde oyunlaştırmadan faydalanırken, uygulamadaki başarısı da bunun bilinçli bir karar olduğunu gösteriyor.

nwplyng artist records

#nwplyng, diğer birçok uygulamanın yaptığının aksine; Foursquare’i taklit eden bir uygulamadan uzak duruyor. Bunun yerine, başarılı oyunlaştırma örneklerinde gördüğümüz üzere; kullanıcıların olağan davranışlarını, kullanıcılar için anlam ifade eden bir bağlamda motive eden bir kurgu tercih etmişler ve ilk bakışta şaşırtıcı görünse de kurguda puanlamaya yer yok! Şarkı paylaşma, takip etme/edilme, yorum yapma gibi davranışların “Records” adlı rozetler ile ödüllendirildiği kurguda, sanatçılara özel rozetlere gayet hoş bir şekilde “Artist Records” adı verilmiş. Bunlarla birlikte  kullanıcılar sanatçılara “Manager” olma imkanına da sahip. Bu rübeyi yakalamak için ise sadece şarkı paylaşmaktan fazlasını yapmanız gerekiyor. Bunun için; sanatçıların pek bilinmeyen şarkılarını bulmanızı ve bunları belli bir sıklıkta paylaşırken yeterince takipçiye de sahip olmanızı gerektiren, akıllıca kurgulanmış bir “mücadele” vermeniz bekleniyor. Uygulamayı inceledikçe görüyoruz ki; rozet, ödül, statü gibi görünür mekaniklerdeki başarısının yanısıra; oyunlaştırmayı uzun ömürlü kılacak geribildirim-davranış döngüsü konusunda da çok ince düşünülmüş işler ortaya konmuş.

#nwplyng; başarılı olmak için bilinen en iyi araçları (kullanıcı deneyimi odaklılık, sosyal öğeler, oyunlaştırma, yalın girişim yöntemleri), en iyi şekilde kullanabileceğine dair güçlü işaretler veren bir girişim. Eğer hedeflediği gibi müzik paylaşımı ve keşfi için küresel bir araç haline gelirse ülkesine olduğu kadar henüz rüştünü ispat etme aşamasında olan oyunlaştırmaya son derece önemli bir katkı sağlayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.