Dave McClure: İnovasyon önemli, sürdürülebilirlik daha önemli

Dave McClure: İnovasyon önemli, sürdürülebilirlik daha önemli

Techcrunch'ta co-editor olarak görev yapan Alexia Tsotsis, Webrazzi Summit 2013'te 'Girişimciler için medya akımını kullanmak' başlıklı bir sunum yaptı ve ardından 500 Startups'ın kurucusu Dave McClure ile yatırım sermayesi şirketlerinin değişimini konuştu.

Tsotsis, sunumuna Techcrunch'ta haber olan Türkiye'den çıkmış girişimlere yer vererek başladı. Trendyol, Markafoni, Koding, Udemy, Hepsiburada gibi girişimlerden bahsederek bunların kendileriyle iletişim kurduklarını ve 'Paypal Mafia' gibi 'Turkish Mafia'nın bir parçası olduklarını söyledi.

Medyada ses getirmek için iletişim kurmanın öneminden bahseden Alexia Tsotsis, medyada ses getirmek isteyen girişimcilerin bu yola çıktıklarında odaklarını kaybetmemeye dikkat etmesini önerdi. Ses getirmenin sonucu ise yakalanan kitleyi nakite geçirmekten geçiyor. Dave McClure sahneye geldiğinde ise 500 Startups hakkında aşağıdaki sunumu paylaştı ve Amerika dışında yatırım yapmanın önemine dikkat çekti. Kot pantolon ve parmak arası terlikle sahneye çıkan McClure, takım elbiseli yatırımcılardan farklı görünmek istediğini ifade etti, 'asıl olan girişimlere değer vermek' dedi.

McClure, girişim yatırımcıları piramidinde (sayfa 7) ABD'deki yatırım ekosistemin küçükten büyüğe nasıl genişlediğini gösterdi, önemli olanın 'teknolojiniz değil, kullanıcılardan dinamik şekilde alınan geri bildirimler ve bunları doğru şekilde değerlendirmek' olduğunu söyledi. Girişiminizin türüne göre dayanak noktası elbette teknolojik inovasyon olabilir ancak McClure'un dikkat çektiği nokta nasıl sürdürülebilir bir girişim olunabileceği.

McClure, pazarlamanın da şekil değiştirdiğini ve bir kaç yıllık bu yeni deneyimlerin okullarda öğrenilemeyeceğini savundu. İşletme okuluna verilen paralara dikkat çeken McClure "başkasının başarısını öğrenmektense başarısız olup bunu öğrenmek daha iyi" gibi çarpıcı bir cümle de kurdu.

McClure, Türkiye'de parlakbirgelecek.com'a yatırım yaptıklarını, yeni girişimlerle görüştüklerini, ama halen Türkiye'yi çok iyi tanımadıklarını ifade etti.

500 Startups'ın şimdiye kadarki yatırımları 600'ü geçmiş. Geçen yıl 199 yatırım yapmış ve bu yıl da 200 yatırım sayısının geçilmesi bekleniyor. Yatırım sektöründe de geleneksellikten vazgeçip daha yalın bir model izlenmesini öneriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.