Bir milyar dolar zarar açıklayan BlackBerry’ye kurucusu talip

Bir milyar dolar zarar açıklayan BlackBerry’ye kurucusu talip

BlackBerry için işler iyice karışmaya başladı. Hatırlayabileceğiniz gibi 2013 başında markasında değişikliğe giderek kabuk değiştirmeye çalışan eski RIM, yeni BlackBerry yılın ilk dönemini umut verici finansal bir tablo ile tamamlamıştı. Bu sırada şirketin kurucularından ve 2012’ye kadar Jim Balsillie ile birlikte CEO’luk görevini de sürdüren Mike Lazaridis’in de emeklilik haberi gelmişti.

BlackBerry’den gelen yeni haberler ise değişim rüzgarlarının olumlu etkisinin çok kısa sürdüğünü ve şirketin karşılaştığı ciddi zarar sonucunda toplu bir işten çıkartma gerçekleştireceğini gösteriyor. BlackBerry’nin doğruladığı habere göre şirket yılsonuna kadar tam 4.500 çalışanına veda edecek.

Bu sırada emekli olan Lazaridis’in BlackBerry için teklif vermesi ve yakın zamanda iOS ve Android için duyurulan BlackBerry Messenger’da ortaya çıkan sorunlar da BlackBerry’deki hareketliliğin diğer nedenleri…

Çalışanların yüzde 40’a yakını ayrılacak

Diğer detaylara geçmeden önce BlackBerry’deki toplu işten çıkarma planlarından bahsedelim. Firmadan işten çıkartılacak olan 4.500 kişinin firmanın toplam personel sayısının yüzde 40’ına yakın bir kısmına denk düşüyor. Bu da BlackBerry’nin resmen küçülmeye gittiğinin göstergesi. Bunda son çeyrekte şirketin toplam zararının 1 milyar dolara yaklaşmasının da etkisi son derece büyük.

Bu sırada hatırlayacağınız gibi BlackBerry, en popüler uygulaması olan BlackBerry Messenger’ın (BBM) 21 Eylül’de iOS ve Android cihazlarda kullanıma sunulacağını açıklamıştı. Ücretsiz indirilebilecek uygulamanın hali hazırda 60 milyon kullanıcısının bu sayede artacak olması ile BlackBerry’nin de bu hamleyle bir ivme kazanması bekleniyordu. Fakat işler beklendiği gibi gitmedi…

BlackBerry Messenger’da sorun “sızıntı”

BlackBerry ilk önce söz verdiği gibi iOS uygulamasını hafta sonu ülkelerin yerel saatlerine göre gece yarısı itibariyle yayınlamaya başladı. Fakat henüz tüm ülkelerde yayınlanmadan uygulamanın dağıtımı geri çekildi. Üstelik sıra henüz Android’e gelmemişti. BlackBerry blog’unda  yaptığı bir açıklama ile sorunun giderilmek üzere çalışıldığını ve bu gecikmenin BBM’nin yayınlanmamış bir Android sürümünün dışarı sızması olduğunu söyledi.

Mike Lazaridis kurduğu şirketi satın almak istiyor

BlackBerry ile ilgili son ama en heyecan verici haberse şirketin uzun yıllar CEO’luğunu da yapmış olan kurucularından Mike Lazaridis’in firmayı satın almak için bir teklif vermiş olması. Wall Street Journal  veNew York Times’ın haberlerine göre Lazaridis bir süredir satın almayı düşündüğü firma için resmi teklifini vermiş duruma ama görüşmeler henüz erken aşamalarda olduğu için daha fazla detay bilinmiyor.

Tek bilinen şirketi en iyi tanıyan isimlerden biri olan Lazaridis’in hali hazırda BlackBerry’deki en yüksek hisseye sahip kişilerden biri olduğu. Lazaridis’in yakın zamanda emekli olduğu firmayı satın almasının ardından ise nasıl bir yaklaşımla kötü gidişi değiştirebileceği merak ediliyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.